Basisscholieren krijgen les over relaties en seksualiteit

maandag 19 maart 2007

Het is de Week van de Lentekriebels. Tweehonderd basisscholen besteden deze week extra aandacht aan relaties en seksualiteit. Voor leerlingen uit groep 6, 7 en 8 is er een speciale website.

Kinderen worden steeds jonger geconfronteerd met seksueel getinte uitingen, die vaak een scheef en eenzijdig beeld van de werkelijkheid geven. Om problemen op latere leeftijd te voorkomen is het volgens het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) van belang kinderen duidelijk te maken dat seksualiteit ook op een andere manier kan worden beleefd. Samen met de GGD en tweehonderd scholen heeft het NIGZ de Week van de Lentekriebels georganiseerd.

Uit onderzoek van het NIGZ blijkt dat 65 procent van de basisscholen vindt dat voorlichting over seksualiteit en relaties een 'kerndoel' binnen het onderwijsprogramma moet zijn. Een derde van de scholen geeft structureel voorlichting, met name aan leerlingen van groep 7 en 8. Bijna de helft (45 procent) licht voor wanneer blijkt dat scholieren vragen hebben. Op bijna 6 procent van de scholen komt seksualiteit om allerlei redenen niet ter sprake.

Voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 heeft de NIGZ de website Kriebelsinjebuik.nl in het leven geroepen. Door middel van drie opdrachten leren kinderen iets over puberteit, verliefdheid en vriendschap en veilig vrijen. Aan het eind van de opdrachten kunnen ze over één van de onderwerpen zelf een site bouwen. De website is alleen toegankelijk met een inlogcode, waarvoor scholen zich moeten aanmelden.