PvdA Rotterdam


Column

The dark side of Rotterdam

Ma 19 Mrt 2007 - Joop van der Hor
The dark side of Rotterdam

Rotterdam was ooit de culturele hoofdstad van Europa en de City of Sports. Rotterdam was ook de stad waar zich het Europees Kampioenschap voetbal afspeelde en Rotterdam is `de stad waar alles kan'. Rotterdam is de stad waar de Euromast in de tunnel past, van Feijenoord, Sparta, Excelsior, Gerard Cox en Jules Deelder en waar de overhemden met opgestroopte mouwen in de etalages van de kledingzaak van Coen Moulijn aan de Langenhorst liggen. Rotterdam is de stad van het ABN-AMRO tennistoernooi en het North Sea Jazz Festival. En ook van de `dinsdagavonden' met een geweldig inspirerende 67-jaar jonge Jan Pronk en van het Pact op Zuid. Rotterdam is de stad van optredens van wereldvermaarde artiesten als U2, the Stones en van stadstroubadour Arie van der Krogt, Cees Korbijn en Rotterdamse Henkie. Rotterdam is de stad waar artiesten als Ray Charles, Stevie Wonder en onze eigen inmiddels allang tot stof getransformeerde Jules de Korte blindelings de weg weten te vinden. En dat is maar goed ook want Rotterdam is alles behalve de City of Lights! Het is er zelfs donker. Er zijn te veel lantaarnpalen te vaak en te langdurig kapot in Rotterdam. De PvdA vindt dit onwenselijk en wil hier iets aan doen. PvdA raadslid Marco Heijmen tast in het duister. Ongeveer een jaar geleden heeft de PvdA het matige onderhoud van de openbare verlichting in de gemeenteraad aan de orde gesteld. Toch zijn er nog steeds veel kapotte lantaarnpalen in de stad te vinden. Vaak duurt het een aantal weken voordat het probleem verholpen is. Dat is niet alleen vervelend, het kan ook onveilige situaties opleveren. De PvdA gaat deze meldingen verzamelen en onder de aandacht van de wethouder Verlichtende Zaken brengen.

Marco Heijmen heeft zelf een aantal foto's gemaakt van niet werkende lantaarnpalen. Ze waren zelfs zo donker dat ze amper te zien zijn, zelfs niet met flitslicht! Je zou dus kunnen zeggen dat onze Marco het licht heeft gezien. In een stad waar een wethouder Bolsius heet en dus een directe afstammeling van een kaarsenfabrikant is, moet voor een dergelijk probleem toch snel een oplossing te vinden zijn. Het klachtennummer van de gemeente 0800- 1545 blijkt volgens de in (en voor) Charlois gelukkig nog steeds actieve bewoner Arnold Gielen niet echt verLICHTing te geven.

Wat is dat nou met Rotterdam? De laatste keer dat het flink in het licht baadde was op 5 mei 1940 en in de jaren '90 bij Vangelis aan de Maas. Ik stond afgelopen week op een doordeweekse avond bovenop de Euromast en zag daar een spaarzaam verlichte stad beneden mij. Leuk voor Groen Links en de Eneco spaarlampenactie, maar voor de toeristen een regelrechte aanfluiting. De Erasmusbrug in flets paars en de mooie Willemsbrug al helemaal niet zichtbaar. Bij het verlaten van Villa Zebra aan de Nassaukade na de inspirerende bijenkomst van één van de dinsdagavonden met Jan Pronk zag ik de oude Hef verlicht door twee zwakzinnigelichtjes eh sorry, waxinelichtjes. Onze mooie stad is gehuld in het duister. Waar Pink Floyd ooit een album wijdde aan the Darksite of the Moon is het Koos Speenhof die zingt over de donkere kant van Rotterdam. Ik hoop echt dat Marco straks het licht ziet, zien de Rotterdammers het `ech wel'ook!

Joop van der Hor schrijft op regelmatige basis een column op deze website

Dossiers


* Meldpunt Lantaarn Kapot!

* Joop van der Hor - Columns

Lantaarn kapot Meldpunt

Foto album


* Kapotte lantaarnpalen

PvdA Rotterdam © 2005 - Disclaimer - Powered by SWIS Webbeheer