Gemeente Leeuwarden

Himmelwike 2007; de strijd is begonnen!

Bron: gemeente Leeuwarden (19-03-2007) Himmelwike 2007 is begonnen! Milieuwethouder Yvonne Bleize gaf maandagmiddag 19 maart het startschot. Ruim 3.100 schoolkinderen gaan van 19 t/m 23 maart de straat op om het zwerfvuil op te ruimen. Op de website van de Himmelwike (www.himmelwike.nl) wordt per school bijgehouden hoeveel afval het `himmeljen' heeft opgeleverd. Er zijn diverse prijzen te winnen voor de deelnemende scholen. In dezelfde week staat ook de rest van Nederland in het teken van schoon dankzij de landelijke actie Nederland Schoon.

Woonbedrijf Leeuwarden doet een extra actie met hun huurders van woningen in Aldlân en Huizum. Samen met buurtbeheerders en meewerkende bewoners verrichten zij deze week opruimwerkzaamheden. In Huizum gaat de aandacht naar rondzwervende fietsen. Deze worden gelabeld en vrijdag opgehaald.

Opening op de Willem Alexanderschool
Dit jaar vond de opening plaats op de Willem Alexanderschool aan de Keizerskroon 86a. De aanwezigen waren getuige van een spannende wedstrijd, waarbij zes koppels tegen elkaar streden. Zij probeerden een zo hoog mogelijke berg van afval te maken. Wethouder Bleize gaf hierbij live commentaar. Daarna gingen de voeten van de vloer. Want een aantal leerlingen rapte het Himmelwikelied en gaven een bijbehorende dansvoorstelling. Na de opening gingen de kinderen meteen de wijk in om te himmeljen.

Prijzen
De scholen strijden niet alleen tegen straatafval, maar ook voor de vele prijzen die er te winnen zijn. Zo is er een prijs voor de groep die de meeste zakken zwerfvuil ophaalt en alle groepen maken kans op een leuke excursie. Daarnaast zijn de leerlingen gevraagd een nieuwe poster te ontwerpen voor de Himmelwike 2008. Van 19 maart tot en met 2 april zijn alle ingezonden posterontwerpen te bewonderen in de stadshal. De winnaars worden op woensdag 28 maart bekendgemaakt. Dan worden ook de groepsprijzen onder alle deelnemende groepen verloot.

De Himmelwike is in 2002 kleinschalig begonnen in de binnenstad van Leeuwarden. Het doel van de actie is om de leerlingen en hun familie bewust te maken van zwerfafval en wat ze er aan kunnen doen. De organisatie van de Himmelwike is in handen van de gemeente Leeuwarden, Omrin, Nieuw Wonen Friesland en het Woonbedrijf.