Partij van de Arbeid

Stop pensioenbeleggingen in vuile bedrijven

19-03-2007 11:22

PvdA Tweede-Kamerlid Staf Depla vindt dat het verboden moet worden dat pensioenfondsen beleggen in bedrijven die clusterbommen maken of gebruik maken van kinderarbeid. Depla gaat de minister van Sociale Zaken vragen actie te ondernemen.

Uit een documentaire van Zembla kwam naar voren dat diverse Nederlandse pensioenfondsen geld beleggen in bedrijven die landmijnen of clusterbommen produceren of kinderen lange werkdagen laten maken.

Depla wil dat minister Donner van Sociale Zaken snel met werkgevers, werknemers en pensioenfondsen gaat overleggen om de inzichtelijkheid van de beleggingen van de fondsen vast te leggen. Depla: Het is belangrijk dat werknemers en gepensioneerden weten in welke bedrijven hun pensioenspaarcenten belegd worden. Dan kan er discussie ontstaan over de vraag in welke bedrijven je wel of niet zou moeten beleggen. Als dat niet op korte termijn lukt, moet regelgeving worden overwogen.

Depla vindt niet dat de politiek moet bepalen in welke bedrijven pensioenfondsen wel of niet mogen beleggen, maar wil een uitzondering maken voor producenten van producten waarvan de VN of de Nederlandse regering besloten heeft dat gebruik ervan zou moeten worden verboden. Zoals bedrijven die clusterbommen of landmijnen maken of gebruik maken van kinderarbeid. Depla: Daar zou net als in België voor alle beleggingsfondsen een verbod op moeten komen.

Het PvdA-kamerlid wil dat het pensioenfonds van politici en ambtenaren ABP het goede voorbeeld geeft en op korte termijn haar beleggingen beëindigt in bedrijven die clusterbommen of landmijnen maken of gebruik maken van kinderarbeid.