Gemeente Rotterdam

Rotterdam realiseert energieproject

Het college heeft besloten om een subsidie van maximaal 1 mln. aan Wubbo Ockels B.V., beschikbaar te stellen om het demonstratieproject Laddermillship te realiseren.

Hiermee wordt getoond dat schepen kunnen worden voortgedreven op CO2-vrije energie. Rotterdam heeft hiermee niet alleen een belangrijke troef in handen voor CO2-vrije energieopwekking, maar ook een sterke magneet voor innovatieve energiegerelateerde bedrijvigheid op het voormalige RDM-terrein en met grote aantrekkingskracht op (inter)nationale kennisinstituten en hun studenten.

Dit innovatieve energieproject past in de ambitie van Rotterdam om zich verder te ontwikkelen tot CO2-arme stad en (innovatieve) Energiehaven. Gerekend ten opzichte van 1990 wil Rotterdam in 2025 de CO2-emissie gehalveerd hebben. De wijze waarop deze ambitie wordt gerealiseerd, is uitgewerkt in het Rotterdam Energy- and Climateprogram (RECP) dat onlangs aan de gemeenteraad is aangeboden. Om een vliegende start te waarborgen zijn recentelijk de Rotterdam Energy and Climate Board en de Rotterdam Energy and Climate Council opgericht, waarbij oud-premier Lubbers optreedt als kwartiermaker

Rotterdam is lid van de Large Cities Climate Leadership Group (de C40) en het Clinton Climate Initiative, een samenwerking van wereldsteden die zich committeren aan een actieve aanpak van de klimaatverbetering.

De CO-2 vrije methode van energieopwekking binnen het Laddermilllship-demonstratieproject is gebaseerd op aanwending van trekkracht van vliegers; er wordt gebruik gemaakt van krachtige luchtstromen op grotere hoogte. Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft het Laddermillconcept positief beoordeeld. Met het Laddermillship is in totaal in de eerste fase van dit pilotproject 5 mln gemoeid. Rotterdam ondersteunt met 1 mln op voorwaarde dat uiterlijk juni 2008 de rest van de benodigde gelden door andere partijen zijn toegezegd.

Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam van de gemeente Rotterdam beheert het budget voor het Rotterdam Energy- and Climateprogram (RECP) en heeft de onderhandelingen gevoerd met Wubbo Ockels.

Voor meer info: Fred Akerboom en/of Miranda Janse van het RECP of Monica Botter van communicatie.