AutoRai

Kevin Abbring wint eerste Colt Rally Cup wedstrijd in 2007

(3/19/2007)
Zoals vorig jaar Hans Weijs junior in de Tank S Rally als winnaar over de finish kwam en daarmee het KNAF Talent First rallyprogramma zijn eerste succes opleverde, zo won afgelopen weekend zijn opvolger Kevin Abbring eveneens op de verraderlijke rallyproeven rond Emmeloord. In een zenuwslopende eindfase, onder barre weersomstandigheden, verdreef het 18-jarige talent de geroutineerde Evert Bolderheij van de eerste plaats. Edwin Abbring veroverde de overgebleven podiumplaats.

Terwijl Hans Weijs Junior als winnaar van de Merwede Springs Colt Rally Cup 2006 een stap hogerop deed en met een potente vierwielaangedreven Mitsubishi Lancer Evo 8 een even indrukwekkende wedstrijd in de omgeving van Emmeloord reed, maakte ook Kevin Abbring als Weijsâ opvolger in de KNAF Talent First selectie grote indruk. Alleen had die wel een aanzienlijk moeilijker opgave. Niet alleen hadden vier van de zes equipes al een jaar ervaring met de pittige Colt CZT opgedaan, Abbring junior moest het ook opnemen tegen de geroutineerde Evert Bolderheij, een man die al dik veertig jaar grote autosportsuccessen vergaard. Het was dan ook de Amstelvener die meteen de leiding nam terwijl de jonge Abbring zijn opdracht zoveel mogelijk kilometers te maken en ervaring opdoen ten uitvoer bracht. Des te verrassender was het dat Abbring junior de achterstand met Bolderheij klein wist te houden. Op de achtste klassementsproef was hij voor de eerste keer de snelste, de andere KPâs waren voor Bolderheij, al bedroeg het verschil heel vaak maar één enkele seconde. Voor de start van de laatste twee KPâs was het verschil slechts 27 seconden. De lucht was dreigend en de eerste spetters vielen toen de equipes op het punt stonden voor de laatste keer op weg te gaan. Terwijl Bolderheij op profielloze slickbanden bleef staan, werden bij Abbrings auto razendsnel regenbanden gemonteerd. Een keuze die zich uitbetaalde want toen het op de 15 kilometer lange proef Nagelerweg begon te regen was Bolderheij gezien. Zijn glijpartij kostte hem 55 seconden meer dan de rit van Kevin Abbring, die overigens goed wegkwam toen hij in een diepe plas driemaal in de rondte ging, zonder daarbij iets te raken. âDit is ver boven verwachting en helemaal geweldigâ, bekende de KNAF-rijder. âIk had nooit verwacht meteen zo goed mee te kunnen komen.
Bij dat geweld van de twee koplopers moesten de andere vier toch flink toegeven. Edwin Abbring lag de hele rally op een vaste derde plaats en de routinier pakte zelfs op het industrieterrein Nagelerweg de snelste tijd. âDie proef is doorgaans moordend voor de remmen, maar die zijn dit jaar enorm verbeterd. Ik heb nu echt een goed gevoel bij de autoâ, gaf Abbring te kennen. Ook Mark Nieuwlaar keek tevreden. âWe gaan lekker en het verschil met Edwin is nu maar klein. Die werd vorig jaar tweede en als we hem bij kunnen houden doen we het dus gewoon goed. Dat is ook ons doelâ, aldus Nieuwlaar. Voor Henk Westerbeek zat het allemaal flink tegen. Zijn vaste navigator was verhinderd, diens vervanger werd ziek, de volgende kandidaat was na vijf bochten al doodziek en op het allerlaatst werd Fred Boer bereid gevonden. Die had alleen geen enkele klassementsproef gezien, laat staan keurig op papier gezet. Toen ook nog eens op volle snelheid de motorkap losschoot en over het dak en de voorruit knalde wist Westerbeek het zeker: âDit wordt geen goede rally, wel een gezellige met Fred erbijâ. André Hof sloot de gelederen maar was daar totaal niet rouwig om. In tegendeel zelfs. âJe wilt niet weten hoe ik het naar mijn zin heb in deze auto. Aanvankelijk kwam ik nog erg stroef op gang maar toen ik eenmaal los was ging het heel goed. Alleen werd ik toen te overmoedig en raakte een betonnen blok. Met een kromme achteras kan ik nu geen snelle tijden meer rijden. Maar ach, ook dat hoort erbijâ.