Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Zvulon Gofshtein wint ASV Voorjaarstoernooi

Het was een prachtig gezicht. De vierde ronde was al bijna twintig minuten bezig toen koploper Zvulon Gofshtein met in de ene hand een tasje van de HEMA en in de andere hand een van de Albert Heijn kwam aanrennen. Zich eerst excuserend voor zijn late terugkeer van de pauze begon de Israelische grootmeester als een razende zijn zetten te produceren. Tegenstander Sander van Eijk was na het lange wachten duidelijk wat uit zijn doen en na een kwartier ging de Edenaar dan ook in de fout. Voor dit ongebruikelijke intermezzo gebruikte de latere toernooiwinnaar zo'n anderhalve minuut bedenktijd.

Een van de andere hoogtepunten van het ASV-voorjaarstoernooi was het tijdnoodduel tussen Fitzgerald Krudde (SMB) en Bart Dekker (HSC Helmond). In de tijdnoodfase redde Krudde zich uit een benarde positie. In het lopereindspel met voor beide spelers minder dan één minuut op de klok was Krudde veel sneller. Daardoor in verlegenheid gebracht raakte Dekker alles kwijt wat hij had. Vervolgens moest Krudde met nog slechts luttele seconden op de klok Dekker matzetten met dame, loper en koning. In weinig seconden is dat normaal gesproken al een opgave, maar met de wel erg razendsnelle koning van Dekker, die in twee zetten van g7 op d3 terecht kwam, is het nog lastiger. Onverstoorbaar ging Krudde verder en met vijf seconden over was de koning van Dekker ingehaald en matgezet.

Het zijn flarden van een spannend Arnhems Voorjaarstoernooi, waarin alle beslissingen pas in de slotronde vielen. Zvulon Gofshtein en Krudde knokten tot het eind om de toernooizege en uiteindelijk bleef de Israelische grootmeester met 6½ punt Fitzgerald Krudde een half punt voor. Ali Bitalzadeh was na een nederlaag in de eerste ronde tegen Pieter de Jager (Almere) al kansloos en ook Willy Hendriks was steeds in de achtervolging. Uiteindelijk maakte een nederlaag tegen Gofshtein hem definitief kansloos. Voor uitgebreidere verslagen en de eindstanden zie www.asv-schaken.nl.
(Erik Wille)

---

Schaakmagazine van februari wordt deze week nagezonden

Enige tijd geleden hebben wij op deze site een bericht geplaatst over de bezorging van het februarinummer van Schaakmagazine. Velen hebben ons laten weten dat zij Schaakmagazine van februari 2007 niet hebben ontvangen. Ook zijn er exemplaren van het blad ten onrechte retour gekomen. Deze week zullen de lezers die aan ons een bericht hebben gestuurd en degenen van wie wij weten dat het blad ten onrechte retour is gestuurd alsnog een exemplaar van Schaakmagazine ontvangen.

Heeft u het februarinummer van Schaakmagazine niet ontvangen en heeft u dat nog niet aan ons laten weten? Stuur dan alsnog een bericht naar bondsbureau@schaakbond.nl.

---

Website Nederlands kampioenschap E-teams

Het Nederlands Kampioenschap voor de E-teams heeft sinds kort een eigen website. U kunt deze vinden op www.nketeams.nl. Het toernooi wordt op zaterdag 12 mei in Hoorn gespeeld.

---