Digitale Gemeente Houten

Vaccinatiecampagne moet toename hepatitis A onder Middellandse Zeereizigers verminderen

maandag 19 maart 2007 - Bron: GGD Midden-Nederland

De GGD ziet de laatste jaren het aantal gevallen van hepatitis A na de zomervakantie toenemen. Uit recent onderzoek blijkt dan ook dat slechts 57% van de reizigers die de landen rond de Middellandse Zee bezoeken, zich niet laten vaccineren. Toch heersen in deze landen gevaarlijke ziekten. Middellandse Zeereizigers krijgen daarom het advies om zich te laten vaccineren tegen Difterie Tetanus Polio (DTP) en de besmettelijke geelzucht (hepatitis A). Speciaal voor deze groep reizigers houdt de GGD Midden-Nederland daarom komende maanden een vaccinatiecampagne en interessante kortingsacties. Bedoeld voor zowel mensen die op familiebezoek gaan, als voor mensen die in een hotel aan het strand de vakantie doorbrengen.

Op drie locaties (in Nieuwegein, Zeist en Veenendaal) vinden speciale spreekuren plaats voor mensen die naar Egypte, Turkije, Tunesië of Marokko reizen. In Nieuwegein zijn dat de woensdagmiddagen 18, 25 april en 9 en 23 mei. In Zeist zijn de spreekuren op de dinsdagmiddagen 17 en 24 april en 8 en 22 mei. In Veenendaal zijn het de woensdagmiddagen 11 en 18 april en 23 mei 2007. Tijdens deze spreekuren betalen de volwassenen vanaf 16 jaar halve consultkosten ( 6,- in plaats van 12,-). Voor kinderen tot 16 jaar is het consult GRATIS. Zij hoeven alleen het vaccin te betalen.

Met deze actie probeert GGD Midden-Nederland te voorkomen dat mensen ziektes als besmettelijke geelzucht (hepatitis A) of tetanus (besmetting van een wond met straatvuil) oplopen. Bij besmettelijke geelzucht kunnen vooral volwassenen erg ziek worden. Men loopt de ziekte op via de toiletten of verontreinigd water of voedsel. De ziekte veroorzaakt een leverontsteking en de patiënt is vaak een paar weken ziek. Ook kan men anderen besmetten doordat men al een week voordat men geel ziet het virus met de ontlasting uitscheidt.

Door de actie in april en mei te houden wil de GGD de vraag naar vaccinaties meer spreiden. Veel mensen maken pas in juni, vlak voor hun vakantie, een afspraak bij de GGD. Dat kan en mag best eerder, want de vaccinaties geven langdurige bescherming! Door de extra spreekuren te organiseren kunnen meer mensen geholpen worden. Voor informatie of voor het maken van een afspraak, kunnen mensen kijken op www.ggdmn.nl of bellen met GGD Midden-Nederland: 030-6086086, tussen 9.00 en 12.00 uur.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).