Bureau Verkeershandhaving


Nieuw rijexamen vanaf 2008

19 maart 2007

Vanaf 2008 wordt het praktijkexamen voor het rijbewijs vernieuwd. Leerlingen die examen doen krijgen te maken met nieuwe vaardigheden zoals file rijden, gevaarherkenning en zuinig kunnen rijden. Ook moeten de examenkandidaten zelfstandig een route af kunnen leggen met behulp van een navigatiesysteem.

Terugdringen verkeersongevallen
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) experimenteert momenteel met de nieuwe examenonderdelen. Verschillende autorijscholen in ons land zijn betrokken bij de proef, die komende zomer wordt geëvalueerd. Het verkeer heeft zich de laatste jaren behoorlijk ontwikkeld. "Het is drukker en ingewikkelder geworden op de weg. Automobilisten dienen ook meer rekening te houden met extra gevaren zoals plotselinge files", verklaart een CBR-woordvoerder. "Om het aantal verkeersongevallen terug te dringen, heeft voormalig verkeersminister Karla Peijs heeft ons verzocht om het praktisch rijexamen aan te passen".

Zelfstandigheid
Een van de meest in het oog springende veranderingen is het zelfstandig rijden. Nu wordt er gezegd of een examenkandidaat links of rechts moet afslaan. Vanaf de invoering van het nieuwe rijexamen moeten leerlingen zelfstandiger kunnen rijden. De examinator kan bijvoorbeeld een locatie bepalen waar een kandidaat met behulp van navigatieapparatuur en borden zelfstandig heen moet kunnen rijden. Filerijden wordt ook in het examenpakket opgenomen. Het gaat daarbij om file rijden en files vermijden. Kandidaten moeten kunnen anticiperen wanneer ze te maken krijgen met een file. Ze moeten zelfstandig keuzes maken, bijvoorbeeld kiezen voor een andere route.

Concentratie
Verder is het de bedoeling dat er bij het nieuwe examen meer aandacht geschonken wordt aan de beperkingen waarmee een kandidaat te maken heeft. Hij of zij moet bijvoorbeeld geconcentreerd blijven rijden, ook al zitten er meerdere mensen in het voertuig. Een ander belangrijk onderdeel is het zuinig rijden. Ook het theorie examen zal naar verwachting volgend jaar worden aangepast.