Gemeente Tilburg

19-3-2007
Tilburg voert belastingen uit voor Goirle, Alphen-Chaam en Drimmelen Samenwerking leidt tot kostenbesparing

De gemeenten Goirle, Alphen-Chaam en Drimmelen brengen vanaf dit jaar hun belastingen onder bij de gemeente Tilburg. Tilburg voert zowel de voorbereiding van de aanslagen, de waardebepaling van onroerende zaken als de afhandeling van eventuele bezwaarschriften uit. De regionale samenwerking bespaart kosten.

Tilburg is een van de eerste gemeenten die daadwerkelijk is gestart met de uitvoering van belastingen voor andere kleinere gemeenten. De samenwerking is mogelijk, omdat de belastingwet geen lokale beleidsvrijheid kent, maar landelijk uniform is vastgesteld.

Zowel vanuit Goirle, Alphen-Chaam en Drimmelen als vanuit de gemeente Tilburg leefde de wens om meer de samenwerking op te zoeken op het vlak van belastingen. Wethouder Hugo Backx (Financiën): "De belastingwetgeving is erg complex. Bovendien wordt vanaf dit jaar de WOZ-waarde jaarlijks vastgesteld. Deze ontwikkelingen vragen van kleinere gemeenten veel aanpassingen in automatisering en personeel. Door samen uiteindelijk alle kosten te delen, kunnen we als gemeentelijke overheden een slag slaan als het gaat om kostenbeheersing. Voor de inwoners van de verschillende gemeenten verandert er overigens niets. Zij kunnen zich voor vragen of bezwaarschriften gewoon tot hun eigen gemeente richten."

Verschillend
De aard van de samenwerking verschilt van gemeente tot gemeente. Zo heeft de gemeente Goirle ervoor gekozen om de administratieve uitvoering van álle gemeentelijke belastingen onder te brengen bij Tilburg. Voor Drimmelen daarentegen voert Tilburg alleen de OZB, de WOZ en de hondenbelasting uit. En voor de gemeente Alphen-Chaam gaat het alleen om de OZB en de WOZ. Drimmelen en Alphen-Chaam laten rioolrechten en afvalstoffenheffing innen door Brabant Water. De vaststelling van de tarieven blijft de verantwoordelijkheid van de gemeenten zelf.

Eind februari is bij de inwoners van Alphen-Chaam de belastingaanslag in de bus gevallen, eind maart zal dit het geval zijn bij de inwoners van de gemeenten Goirle en Drimmelen.