Veilig Amsterdam


Dienst Stadstoezicht - VOV: specialisten in veilig openbaar vervoer

19/03/2007 - Verbetering van de veiligheid in het openbaar vervoer is één van de belangrijkste actieprogramma's uit het Veiligheidsplan van de gemeente Amsterdam. Daarom krijgt Amsterdam een veiligheidsteam openbaar vervoer (VOV). Net als bijvoorbeeld Londen en Berlijn.

Wat gaat het veiligheidsteam openbaar vervoer precies doen? Het VOV wordt een 150 man sterk veiligheidsteam dat helemaal is gespecialiseerd in openbare orde en veiligheid in en rond het openbaar vervoer. Bij overlast treden ze op. Verder surveilleren zij in het openbaar vervoer en op de stations.

Politie Amsterdam-Amstelland en Dienst Stadstoezicht Het VOV zal bestaan uit politiemensen en veiligheidsmedewerkers en wordt dagelijks aangestuurd door de politie. De veiligheidsmedewerkers (veelal BOA-bevoegd) zijn in dienst bij Stadstoezicht en worden gedetacheerd aan het VOV.

Herkenbaarheid en huisvesting
Het VOV zal worden uitgerust met een opvallende, herkenbare gele jas. De rest van de kleding is op details aangepast aan de politie en de Dienst Stadstoezicht omdat het logo en het uniform van de politie beschermd zijn.
Het VOV werkt vanuit een politiebureau, maar is natuurlijk vooral te vinden in het openbaar vervoer en op de stations.

Planning
De gemeenteraad van Amsterdam heeft op 20 december 2006 unaniem ingestemd met de inrichting van het VOV. Over de verdere invulling vindt nog nauw overleg plaats met de verschillende medezeggenschapsorganen en de directies van het GVB, politie en Dienst Stadstoezicht. De start van VOV staat gepland voor medio 2007.

Kijk ook bij

> Op en rond stations »
> Beleidsdocumenten Veiligheidsplan »