KLM

07/011

BESPARING OP BRANDSTOF EN CO2-UITSTOOT DOOR WINGLETS

AMSTELVEEN, 19 maart 2007 - KLM's eerste Boeing 737-vliegtuig met winglets arriveerde op zaterdag 17 maart op Schiphol. Het betreft de Boeing 737-800 PH-BXV. Het toestel werd afgelopen vrijdag door Boeing in Seattle aan KLM overgedragen.

Winglets zijn opstaande vleugeluiteinden, die voor een verbeterde aerodynamica zorgen, waardoor het vliegtuig minder brandstof gebruikt en daardoor ook minder CO2 uitstoot. Vanaf nu zullen alle nieuwe Boeing 737 Next Generation-vliegtuigen door Boeing aan KLM standaard met winglets worden afgeleverd. In de komende winterperiode zullen ook de bestaande 14 Boeing 737-800's en vijf 737-900's in de KLM-vloot van winglets worden voorzien.

De winglets zorgen weliswaar voor een verhoging van het standaard gewicht van het vliegtuig. De extra brandstof die dat kost, wordt bij de huidige hoge brandstofprijzen echter meer dan gecompenseerd door de brandstofbesparing als gevolg van de verbeterde aerodynamica. De te verwachten brandstofbesparing op de totale KLM Boeing 737 Next Generation-vloot met winglets zal rond de drie procent bedragen.