Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Primeur met elementengevel van glas en aluminium

Eerste gevelelement Tbs-kliniek Almere officieel geplaatst

Deze week werd bij de nieuwbouw van de Tbs-kliniek in Almere officieel de eerste pui geplaats. Daarmee werd voor de gevelbouwer Oskomera uit Deurne het startschot gegeven voor de montage van deze voor een Tbs-kliniek bijzondere gevel van glas en aluminium. De handeling werd verricht door de architect Martien Jansen in aanwezigheid van hoofdaannemer bouwcombinatie Welling-Zublin, gevelbouwer Oskomera uit Deurne, Justitie en het architectenbureau Studio M10.

Geen dikke muren, zoals men bij dit soort gebouwen traditioneel gewend is. Het was dan ook even wennen voor de opdrachtgever Rijksgebouwendienst, toen men het ontwerp van de architect Martien Jansen onder ogen kreeg. "De Picture Frame-elementengevel is echter niet uitbraakgevoeliger dan dikke muren en piepkleine raampjes", weet Jansen, die een volledig transparante doos ontwierp. Een prefab betonnen casco voorzien van transparante elementengevels, opgebouwd uit op maat gemaakte geïsoleerde aluminium profielen, waarin isolatieglas in diverse samenstellingen is opgenomen. Met behulp van stalen tralieroosters aan de buitenzijde, worden de gevelelementen van de meest streng te beveiligen ruimten volledig uitbraakwerend gemaakt.

Veiligheidsbeglazing
De dikte van de beglazing is conform NEN-2608. In verband met letselbeperking en vanwege de doorvalbeveiliging wordt, daar waar nodig, de beglazing afgestemd op NEN-EN 3569/6702. Verder is de beglazing voorzien van zonreflecterende coating. Ten behoeve van vormgeving en privacy is de beglazing op een aantal plaatsen voorzien van op maat gemaakte zeefdrukpatronen. Op verzoek van de opdrachtgever wordt de beglazing aan de binnenzijde afgekit, om te voorkomen dat patiënten de ruimte achter het beglazingsrubber als niet controleerbare verbergplaats benutten.

Verdiepingshoog
De isolatieruiten bestrijken de volle verdiepingshoogte, variërend van 3,30 meter tot 3,60 meter en hebben een breedte van 1,80 meter. In de patiëntenkamers van de woonafdelingen wordt tevens een verticaal geplaatst sandwichpaneel aangebracht, waarin een ventilatieklepje is opgenomen om de mogelijkheid van toevoer van verse buitenlucht te behouden. De engineering van de gevels is volledig door Oskomera verzorgd. Er bestond aanvankelijk heel wat commotie toen het idee van een transparante gevel op tafel kwam, aldus de architect: "Het vraagt een omslag in denken en dat was wel even wennen. De gevel is echter aan speciale uitbraaktesten onderworpen en voldoet aan alle gewenste eisen en regelgeving. Juist die testen deden op de opdrachtgever overtuigen van de kwaliteiten van het gekozen gevelontwerp." De Oostvaarderskliniek in Almere biedt straks plaats aan 162 patiënten. Het complex bestaat uit een verzamelgebouw in 2 bouwlagen en woongebouwen in 1 bouwlaag.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met

BouwMail : Jos Joosten 06 / 13.95.70.31.
bouwmail@kpnplanet.nl

---- --