Gemeente Hoorn


Opnieuw budget voor startersleningen

19 maart 2007 - De gemeenteraad heeft besloten om opnieuw budget beschikbaar te stellen voor het verstrekken van startersleningen. Het gaat dit jaar om een bedrag van 400.000 euro. Omdat het rijk dit budget verdubbelt, komt er een bedrag van 800.000 euro beschikbaar.

De regeling is voor starters op de woningmarkt. Door het beschikbaar stellen van een extra lening onder zeer gunstige voorwaarden verlaagt de gemeente hun woonlasten bij de eerste koop van een eigen woning.

Voor wie?
Starters komen in aanmerking voor de regeling als ze nu nog inwonend zijn, maar ook als ze nu in een huurwoning wonen of als zij hun huurwoning kunnen kopen. In de loop der jaren hebben al bijna 100 starters gebruikgemaakt van de regeling.

Een belangrijke reden voor de gemeente om opnieuw geld beschikbaar te stellen voor de starterslening is dat veel huishoudens die voor de eerste keer een woning willen kopen dat op eigen kracht niet meer kunnen. Dat komt vooral door de gestegen woningprijzen.

Hoe werkt de regeling?
Wie voldoet aan een aantal voorwaarden, kan in aanmerking komen voor een starterslening van maximaal 20% van de verwervingskosten (koopsom plus bijkomende kosten) met een maximum van 35.000 euro. Over dit bedrag is men de eerste drie jaar geen rente of aflossing verschuldigd. Daarnaast heeft de starter natuurlijk een gewone hypotheek nodig die hij of zij op de normale manier aanvraagt, dus vaak via een hypotheekkantoor of bankinstelling. Na de periode van drie jaar volgt een toetsmoment waarbij men bekijkt of de starter inmiddels de normale rente en aflossing kan betalen. Als dat niet zo is, wordt de rentevrije en aflossingsvrije periode voortgezet.

Voorwaarden
Natuurlijk zijn er allerlei voorwaarden verbonden aan de regeling. Zo mag de woning, inclusief bijkomende kosten, niet meer bedragen dan 182.000 euro en moet de starter minimaal 1 jaar in de gemeente Hoorn wonen.

Aanvragen
Vanaf maandag 26 maart 2007 kunnen starters aanvragen voor een starterslening bij de gemeente indienen. Dit kan alleen bij het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis. De openingstijden van het loket zijn: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur, woensdag van 09.00 tot 16.00 uur en donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Voor het indienen van een aanvraag moet de starter in het bezit zijn van een inkomensverklaring van de belastingdienst over het jaar 2005. Tevens moet hij of zij in het bezit zijn van een voorlopig koopcontract. Voorwaarde is wel dat de termijn waarbinnen de starter de financiering rond moet krijgen, nog ten minste 4 weken loopt. De aanvraag wordt als voorlopig geregistreerd indien men nog niet in het bezit is van een voorlopig koopcontract. De starter krijgt dan nog twee weken de tijd om alsnog een voorlopig koopcontract in te dienen. Complete aanvragen en voorlopige aanvragen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld.

Informatie
Natuurlijk is het mogelijk nu al informatie in te winnen over de regeling. Starters kunnen zich daarvoor wenden tot het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis of contact opnemen met mevrouw M. Knip van de gemeente, telefoon (0229) 25 24 17, e-mail: m.knip@hoorn.nl. Kijken op www.woneninhoorn.nl > nieuws > steun voor starters op de woningmarkt kan ook. Algemene informatie over de werking van de starterslening is te vinden op de internetsite van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten: www.svn.nl.