Generali

Generali signaleert pensioenafgrond voor ondernemers

Directeuren-grootaandeelhouders (DGA's) riskeren een forse inkomensval na hun pensionering. Het gaat vooral om de DGA's die vóór hun ondernemersschap in loondienst pensioen hebben opgebouwd en sindsdien meer zijn gaan verdienen. Generali noemt dit één van de onderbelichte effecten van de nieuwe Pensioenwet en spreekt in dit verband zelfs van een pensioenafgrond. Volgens onderzoek door TNS NIPO in opdracht van Generali heeft 4 op de 5 DGA's eerst in loondienst gewerkt en heeft 80% van deze doelgroep daar deelgenomen aan een pensioenregeling.

Hoger inkomen
Dat zoveel DGA's er bij pensionering op achteruit gaan, heeft twee oorzaken. Veel DGA's sluiten pas geruime tijd na de start van hun ondernemerschap een nieuwe pensioenregeling af. Hierdoor ontstaat een periode zonder pensioenopbouw.
Bovendien geldt voor de meeste DGA's dat zij als ondernemer meer verdienen dan in loondienst. Ruim 55% heeft zijn inkomen meer dan zien verdubbelen. In de meeste gevallen wordt het inkomensverschil niet verrekend in de pensioenopbouw omdat bij salaris-diensttijderegelingen de inkoop in dienstjaren minder is dan de diensttijd die wordt ingebracht. Daardoor vallen zij bij hun pensionering terug in inkomen.

Langdurige pensioenopbouw in loondienst
Volgens onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Generali krijgen de meeste DGA's hier dus mee te maken. Circa 64% van de DGA's heeft eerder in loondienst deelgenomen aan een pensioenregeling. Het merendeel heeft meer dan 10 jaar pensioen opgebouwd. Zeven van de tien DGA's verdient meer dan in loondienst.

Compensatiemogelijkheden geringer onder nieuwe pensioenwet De DGA's konden de achteruitgang in inkomen vermijden door direct bij aanvang van het DGA's schap een nieuwe pensioenregeling af te sluiten bij een verzekeraar en het opgebouwde pensioen in loondienst binnen zes maanden naar de nieuwe pensioenregeling over te hevelen. Omdat een DGA na 1 januari jl. niet meer onder de werking van de nieuwe pensioenwet valt, heeft hij ook niet meer de mogelijkheid om opgebouwde reserves over te dragen naar een verzekeraar bij wie zijn pensioenregeling wordt ondergebracht. Dit aspect is bij de parlementaire behandeling onderbelicht gebleven, ondanks dat het uitgangspunt bij de parlementaire behandeling was dat de DGA geen nadeel hiervan zou mogen ondervinden. Wil de DGA zijn pensioenafgrond verkleinen dan dient hij daarvoor maatregelen te treffen in privé. Om de DGA's te wijzen op de risico's heeft Generali het met haar samenwerkend intermediair geïnformeerd over deze problematiek en de uitkomsten van het onderzoek.

Publicatiedatum: 19-03-2007

© Generali verzekeringsgroep 2007