Gemeente Spijkenisse


Aantal bijstandsgerechtigden in Spijkenisse daalt fors

19 maart 2007

Het aantal mensen in Spijkenisse met een bijstandsuitkering is in 2006 met 7% afgenomen. Dit resultaat is het gevolg van de speciale aandacht die de gemeente Spijkenisse heeft voor jongeren, de extra inzet om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen en een strengere controle bij de `poort'. Ook de aantrekkende economie speelt hierin een rol.

De gemeente besteedt veel aandacht aan jongeren van 18 tot 25 jaar. Vorig jaar is het aantal jongeren met een bijstandsuitkering maar liefst met 26,7% gedaald. De gemeente heeft speciaal voor jongeren twee klantmanagers, die nauw samenwerken met andere instellingen in het Jongerenloket. Dankzij deze samenwerking kunnen jongeren veel sneller worden geholpen met een opleiding of werk. Het Jongerenloket krijgt een plek in het Werk- en Zorgplein dat eind van dit jaar aan de Uitstraat komt.

Door het inzetten van een `poortwachter', wordt bijna 40% van de mensen die een bijstandsuitkering willen aanvragen, doorverwezen naar een andere instantie. Het gaat hier om mensen die bijvoorbeeld voor een andere uitkering in aanmerking komen, zoals WW. De gemeente bezoekt mensen die een bijstandsuitkering aanvragen ook thuis. De strengere controle zorgt ervoor dat eventuele onterechte aanvragen voor bijstand snel aan het licht komen.

De gemeente streeft ernaar om op 1 januari 2010 nog 1500 mensen met een bijstandsuitkering te hebben. Dat is een afname van 25%. Wethouder Hanneke Hamerslag is op dit moment al zeer tevreden. `Met een daling in 2006 van 2012 naar 1865 cliënten, zitten we mooi op koers. In de loop van dit jaar zetten we nieuwe instrumenten in die nog meer mensen uit de bijstand moeten halen.' Zo gaat de gemeente bijvoorbeeld experimentele vormen van reïntegratie inzetten, kinderopvang vereenvoudigen en bijstandsgerechtigden een budget geven om zelf binnen bepaalde criteria een reïntegratietraject te kiezen. De gemeente vergroot in de eigen organisatie het aantal stageplekken voor mensen met een uitkering.

`We willen zoveel mogelijk mensen uit de uitkering halen. Iedereen die kan werken willen we aan het werk hebben, want werken betekent maatschappelijk bezig zijn, een eigen inkomen en een eigen verantwoordelijkheid hebben. Wie niet kan werken willen wij via sociale activering een bijdrage laten leveren aan de maatschappij. Dit is belangrijk voor de maatschappij en zeker ook voor het gevoel van eigenwaarde. 'aldus de wethouder.