Speciaalzaken boycotten JitMar kinderschoenen

19.03.2007 / 15:20 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Jitmar design and selling bv

Jitmar design and selling bv

Speciaalzaken boycotten JitMar kinderschoenen
JitMar onderzoekt mogelijk ingrijpen NMa

Grave, 19 maart 2007 - Schoenenfabrikant JitMar, producent van de populaire kinderschoenen Hupsakee, Boycot-It en TCC, maakt zich grote zorgen over de verkrijgbaarheid van haar collectie bij de Nederlandse schoenhandel. Een toenemend aantal speciaalzaken blijkt de afgelopen dagen de collectie van JitMar te weigeren als protest tegen de recente introductie van het merk Hupsakee bij winkelketen Scapino. Als gevolg van de boycotactie wordt de consument sterk beperkt in de keuze van kinderschoenen. Kinderschoenen van JitMar werden tot nu toe vrijwel uitsluitend aangeboden via de betere schoenenzaak of de kinderschoenenspeciaalzaak en niet of nauwelijks via grotere winkelketens.

JitMar kondigde de introductie van het kinderschoenenmerk Hupsakee bij Scapino vorige week zelf aan. De speciaal voor Scapino geproduceerde, beperkte collectie maakt deel uit van de huiscollectie van Scapino. De topcollectie van JitMar blijft als vanouds uitsluitend verkrijgbaar via de schoendetaillist.

Het succes dat modeketens hebben met het aanbieden van aangepaste collecties van bekende couturiers vormde de aanleiding voor de samenwerking met Scapino. De schoenendetailhandel blijkt die nieuwe aanpak echter niet te waarderen. Gerbrand Wiersema, directeur van JitMar, verbaast zich over de boycot van de speciaalzaken: 'Uiteindelijk is de Nederlandse consument het slachtoffer. Díe grijpt immers mis bij de speciaalzaken. Als gevolg van hun eigen boycot bieden die plotseling een uitgekleed assortiment. Het is nog maar de vraag hoe de consument op die verschraling van het aanbod zal reageren.' Wiersema daarover: 'Het is zelfs nog maar de vraag of klanten zich niet gaan afzetten tegen de speciaalzaak als blijkt dat hun favoriete merk daar niet meer wordt aangeboden!'

JitMar is al meer dan vijfentwintig jaar actief op de Nederlandse markt en is één van de belangrijkste Nederlandse producenten van kinderschoenen. De topcollecties van JitMar worden regelmatig gekopieerd door anderen. Met de introductie van een speciale collectie voor Scapino wil JitMar daarop inspelen, mede met het oog op de belangen van de Nederlandse detailhandel in kinderschoenen.

JitMar bekijkt momenteel of en welke juridische mogelijkheden er zijn om zich teweer te stellen tegen de boycot door de gezamenlijke schoenendetailhandel. Daarbij wordt ook overwogen de Nederlandse Mededingingsautoriteit in te schakelen.