NCRV

NCRV Dokument

Family One

Maandag 19 maart
Nederland 2
22.50 uur

NCRV Dokument Family One - de lange weg van snelle jongen Christijan Albers naar de Formule 1

Op zondag 18 maart, om 04.00 uur 's nachts Nederlandse tijd, start het Formule 1-seizoen met de Grand Prix van Melbourne in Australië. Voor de Nederlandse coureur Christijan Albers van het team-Spyker F1 wordt Australië een droom die uitkomt. Want al sinds zijn eerste meters in een kart als tiener, wil Christijan maar één ding: rijden in de Formule 1 voor een Nederlands team.

In NCRV Dokument Family One volgt documentairemaker Joost Kraanen Christijan Albers in de periode 2003-2006, vanaf zijn successen in de DTM-kampioenschappen voor Mercedes, zijn pogingen om een stoel te krijgen in een Formule 1-team tot zijn eerste races in het team van Midland F1 Racing.

Albers' carrière in de wereld van snelle auto's begint in de jaren negentig met het rijden in karts. Via de Formule 3-races in Duitsland en de internationale Formule 3000 komt hij in 2001 terecht in de DTM, de Deutsche Tourenwagen Masters. Hier behaalt hij voor Mercedes talloze overwinningen. Iets wat ook opvalt bij Paul Stoddart, de baas van het Italiaanse team-Minardi, die hem al snel uitnodigt voor testritten. Maar de beslissing om hem op te nemen in de familie van Formule 1-rijders wordt niet genomen en Christijan blijft doorzetten, én successen behalen, in de DTM-klasse. In 2004 probeert hij het opnieuw. Op het circuit van Jerez de la Frontera in Spanje mag hij testritten voor Jordan maken. Maar ook deze ritten leiden niet tot zijn felbegeerde plek. Uiteindelijk komt het verlossende woord van Minardi. Met veel spektakel toont Christijan zijn auto aan het publiek, midden op het Rembrandtplein in Amsterdam. De successen met Minardi blijven uit en Christijan stapt over naar team Midland F1 Racing, het eigendom van de Russische miljardair Alex Shnaider. Halverwege het seizoen wordt Midland gekocht door Spyker en wordt zo het eerste Nederlandse team met een Nederlandse coureur in de Formule
1-geschiedenis.

Christijan beseft dat het in de Formule 1 om meer draait dan enkel goed en hard rijden. Want een Formule 1-rijder is niet alleen coureur, maar een merk. Met bijbehorende sponsors. Het draait om standing en imago, dat in de markt gezet moet worden. Hoe sneller Christijan rijdt, hoe meer sponsors hij trekt, die vechten om centimeters advertentieruimte op zijn raceauto. Want de sport is wereldwijd enorm populair. De Nederlandse ondernemer Ruud Wildschut is sponsor van het Italiaanse team Minardi, importeur van luxe douchecabines én Formule
1-liefhebber. Wildschut sponsort de Formule 1 sport maar verkoopt ook reclameruimte op raceauto's door aan andere vermogende ondernemers. Hij nodigt klanten uit voor een paar dagen aan de Côte d'Azur en onderhandelt met hen in prettige atmosfeer over de peperdure beschikbare centimeters advertentieruimte op motorkappen en spoilers. Terwijl op honderden meters van zijn luxe jacht de bolides door de straten van Monte Carlo scheuren, fêteert Wildschut zijn relaties met de beste champagne en de meest exquise hapjes. En hoewel hij het beste zicht heeft op de race, is hij meer geïnteresseerd hoelang zijn jacht, en vooral de reclamevlaggen van zijn bedrijf, te zien zijn op televisie.

Kraanen speelde als kind het liefst de hele dag met zijn miniatuur-Ferrari en genoot van het geluid van automotoren. Joost Kraanen: "Het amateurisme en de passie van de races in de jaren vijftig en zestig is voorgoed voorbij. De Formule 1-wereld draait tegenwoordig om geld, glitter en glamour. En Formule 1-baas Bernie Ecclestone is de grote spin in het web, waarin enkel de commerciële belangen nog regeren. Want wereldwijd kijken er honderden miljoenen mensen naar deze sport." Joost Kraanen maakte onder meer de documentaires Bep van Klaveren - The Dutch Windmill (1984), Gouddorst (1990, Gouden Kalf in de categorie Beste Documentaire) en Paparazzi (1993).

Regie: Joost Kraanen
Camera: Kester Dixon, Hugo Heijnen
Eindredactie NCRV: Jelle Peter de Ruiter