Rode Kruis Belgie


Rode Kruis-Vlaanderen: reeds jaren voorstander van totale transparantie

Rode Kruis-Vlaanderen geeft absolute prioriteit aan de verdere uitbouw van een moderne en efficiënte organisatie voor hulpverlening. Zo kan de organisatie zijn hulpacties nog beter afstemmen op de dringende noden van de bevolking en nóg meer mensen helpen.

Voor Rode Kruis-Vlaanderen is financiële transparantie een evidentie. Strategie 2010, het beleidsplan van Rode Kruis-Vlaanderen (gepubliceerd in december 2005), verwijst reeds duidelijk naar de doelstellingen inzake financiële transparantie. Concreet betekent dit dat Rode Kruis-Vlaanderen, als instelling van openbaar nut, er zelf voor geopteerd heeft om voor haar financiële rapportering over het jaar 2006 de strengere normen van de vzw-wetgeving toe te passen.

Het jaarverslag 2005 (gepubliceerd in augustus 2006) geeft reeds een concrete aanzet tot verdere financiële transparantie en verschaft details m.b.t. de inkomsten en de activiteiten waarvoor deze inkomsten worden gebruikt. In 2006 realiseerde Rode Kruis-Vlaanderen in totaal 121,8 miljoen euro aan inkomsten. Meer dan 87% daarvan (106,8 miljoen euro) bestaat uit vergoedingen voor geleverde diensten aan de overheid, bedrijven en particulieren. Rode Kruis-Vlaanderen kon rekenen op 11 miljoen euro uit schenkingen en legaten van particulieren en bedrijven (9.0%). Hiervan was 3 miljoen euro afkomstig van 600.000 trouwe kopers van de Rode Kruisstickers, bestemd voor de werking van de lokale Rode Kruisafdelingen. De structurele subsidies van de Federale Overheid en de Nationale Loterij voor de algemene werking bedragen 4 miljoen euro (3,3%). Verdere details over zowel de inkomsten als de uitgaven van 2006 worden beschikbaar gemaakt in het volgende jaarverslag, dat gepubliceerd wordt in juni 2007.

Financiële transparantie is maar een begin. Rode Kruis-Vlaanderen ijvert voor totale transparantie inzake het beleid en de structuren van het gehele Belgische Rode Kruis. Al van bij de oprichting in 1864 bepalen onbezoldigde vrijwilligers, op een democratische manier, het beleid van de organisatie. De 40 vertegenwoordigers in de Gemeenschapsraad van Rode Kruis-Vlaanderen worden verkozen door 14.000 vrijwilligers.

Precies in het belang van een totale transparantie geeft de Gemeenschapsraad van Rode Kruis-Vlaanderen voorrang aan rechtstreekse contacten met de Nationale Voorzitter, zonder dat deze worden bemoeilijkt door onnodige tussenkomsten van derden.

Mechelen, 19 maart 2007