Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Politie zoekt getuigen bij onderzoek dood Zwollenaar

Getuigenoproep

Zwolle * Openbaar Ministerie looft ¤ 15.000,00 beloning uit. Sinds donderdagmiddag 15 maart 2007 onderzoekt een Team Grootschalige Opsporing (TGO) van Politie IJsselland de gewelddadige dood van Jan Popke Karsten (53) uit Zwolle.

'Janneman' Karsten (zie foto) werd die middag door een familielid dood aangetroffen op zijn woonboot in het Almelose Kanaal in Zwolle. Hierover heeft u op vrijdag 16 maart 2007 een persbericht ontvangen.

Uit de vrijdag jl. door het Nederlands Forensisch Instituut in den Haag verrichte sectie op zijn lichaam is duidelijk geworden dat hij door steekwonden en ernstig bloedverlies om het leven is gekomen. Op zijn lichaam werden meerdere steekwonden aangetroffen.

Onderzoek door onze eigen Forensische Opsporingsdienst (Technische recherche) maakt duidelijk dat naar alle waarschijnlijkheid sprake is van twee daders. Dit valt op te maken uit het aangetroffen sporenbeeld, waarop ik niet verder in kan gaan.

In de woonboot werd een rode katoenen baseballpet (zie afbeelding) aangetroffen, die waarschijnlijk van één van de daders is. In de pet zit een wit labeltje met de opschriften: 'Brazil', en 'serie graffic' en gele en groene figuurtjes.

Bovenop de pet zit een roodstoffen knoopje en de pet heeft een lange smalle klep die door de gebruiker zichtbaar rondgebogen is.

Vragen voor het publiek

· Uiteraard willen wij weten van wie deze pet is. Als er mensen zijn die deze pet herkennen of iemand kennen die een dergelijk pet heeft gedragen, dan willen wij graag met hen in contact komen.

· Kan iemand meer vertellen over de herkomst van dergelijke petten?

· Daarnaast willen wij mensen spreken die het slachtoffer Karsten tussen woensdagmiddag 14 maart jl. 12:00 uur en donderdagmiddag 15 maart jl. 15:00 uur hebben gezien of gesproken.

· Ook willen wij graag in contact komen met degenen die, rond de dagen voorafgaand aan zijn aantreffen, iets hebben gezien of gehoord dat mogelijk verband houdt met zijn dood.

· Op het moment van aantreffen van het slachtoffer brandde de binnenverlichting van de woonboot van het slachtoffer. Mogelijk zijn er mensen die ons kunnen vertellen of die de avond en nacht van woensdagavond en donderdagnacht, voorafgaande aan zijn dood, het licht ook heeft gebrand.

· Dinsdag 20 maart (vanaf 21.45 uur) zal ook het landelijke opsporingsprogramma Avro's Opsporing Verzocht aandacht aan deze zaak besteden.

Door de Hoofdofficier van Justitie in Zwolle is een beloning van ¤ 15.000,00 uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding en berechting van de daders.

Uw tip Ieder die informatie heeft met betrekking tot dit onderzoek wordt gevraagd contact op te nemen met de politie IJsselland via 0800- 8887776. Anonieme informatie kan worden verstrekt bij Bel M. via 0800-7000.