SP Tilburg


Brandweerkazerne

Noordhoekring Tilburg

niet brandveilig

19-03-2007 * De brandweerkazerne aan de Noordhoekring is mogelijk niet brandveilig. De SP wil hierover aanstaande maandag de burgemeester vragen stellen tijdens de commissievergadering. "Volgens berichten die wij krijgen zou de kazerne in de huidige toestand eigenlijk niet gebruikt mogen worden. Dat is ernstig, de brandweerkazerne is toch wel de laatste plek waar je brandonveilige situaties verwacht".

De SP wil van de burgemeester weten of de brandweerkazerne inderdaad niet voldoet aan de eisen die aan brandveiligheid gesteld worden. Alle gebouwen waar meer dan vijftig mensen in kunnen moeten een gebruiksvergunning hebben. Het is de brandweer die inzake brandveiligheid daarover adviseert. SP raadslid Van den Hout: "In de praktijk zit zo'n kazerne natuurlijk vol met de best voorbereidde mensen, dus als daar iets gebeurt zal het ook wel snel opgelost zijn. Maar toch willen wij dat ook brandweermannen in een veilige omgeving kunnen werken en moet dat gebouw dus gewoon voldoen aan alle eisen".

Naar aanleiding hiervan stelt de SP vandaag ook schriftelijke vragen over de gebruiksvergunningen van andere Tilburgse gebouwen. "In 2007 zouden álle gebouwen inmiddels zo'n vergunning moeten hebben, en wij vragen ons af hoe het daar mee staat", aldus Van den Hout. Tevens wil hij opheldering over de toezeggingen die het college sinds 2001 doet over een bordje bij elke deur van een café of disco waarop staat hoeveel mensen er volgens de vergunning maximaal binnen mogen: "Bezoekers zouden volgens het college hierin hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen, maar dan moeten ze op z'n minst wel kunnen weten wat zo'n beetje de eisen zijn. Die bordjes worden nu al zes jaar op een rij toegezegd maar ik heb ze nog niet gezien".

Tevens stelt de SP vandaag opnieuw schriftelijke vragen over het Tilburgse rampenplan. Van den Hout: "Het wordt een beetje eentonig dat wij dat steeds op de agenda zetten, maar vorige week kwamen opnieuw rapporten naar buiten die stellen dat gemeenten over het algemeen niet of slecht zijn voorbereid op een serieuze ramp. Alle keren dat wij dat hebben aangekaart, en dat is nogal wat, zijn de geruststellingen wat ons betreft onvoldoende geweest. We willen nu nóg eens horen hoe het er voor staat als er in Tilburg iets ernstigs gebeurd. We zeuren nu liever dan achteraf". Zie ook:

* Dossier externe veiligheid
* Bijlagen: schriftelijke vragen en agendering Modern Bestuur www.tilburg.sp.nl

Schriftelijke vragen van de SP fractie aan het college

Tilburg, 19 maart 2007

Geacht college,

Onlangs kwamen rapportages (*) in het nieuws waaruit blijkt dat gemeenten en hulpdiensten niet klaar zijn voor een serieuze ramp. Een groot verkeersongeval is meestal in prima handen, maar bij een echte ramp schiet men tekort, zo is de vrees. Deze vrees hebben wij al eerder uitgesproken, en daarbij ook steeds bevestigd gekregen. De SP fractie heeft hierover de volgende vragen:


1. Hoe komt de veiligheidsregio waar Tilburg in valt in deze rapportages naar voren?
2. Hoever zijn de diverse processen van ons rampenplan inmiddels beschreven en ingevuld?
3. Is Tilburg naar uw mening klaar voor een ramp groter dan een flink verkeersongeval op de A58 (bijvoorbeeld bij de ontsporing van een trein met gevaarlijke stoffen of een vliegtuigongeval)?
4. Bent u bereid om voor raadsleden een voorlichting te organiseren over de veiligheidsregio, de stand van zaken van het rampenplan en de coördinatie van/tussen de gemeente(n) en de hulpdiensten in geval van een ramp van enige omvang?

Met vriendelijke groeten,
namens de SP fractie

Johan van den Hout


* Het rapport 'Bestuurlijke aansturing brandweerzorg' van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) en de vierjaarlijkse 'Bestuurlijke Rapportages Rampenbestrijding' van de de commissarissen van de koningin.

Schriftelijke vragen ex artikel 47 van de SP fractie aan het college

Tilburg, 19 maart 2007

Geacht college,

Naar aanleiding van berichten over problemen met de gebruiksvergunning bij de brandweerkazerne heeft de SP fractie de volgende vragen:


1. In de raadsvergadering van 4/5 november 2002 stelde het college bij monde van wethouder Visschers (milieu/handhaving) dat "De gebruiksvergunningen van categorie 1 en 2 worden behandeld in 2003 en 2004 en die van categorie 3 en 4 worden vooruitgeschoven over de jaren 2005, 2006 en 2007". Is deze inhaalslag inmiddels klaar of gaat dat dit jaar nog gebeuren? Wat is de stand van zaken met betrekking tot het verstrekken van gebruiksvergunningen en de handhaving daarvan?


2. In de OOV commissievergadering van 21 december 2001 deed de burgemeester de toezegging erop te zullen toezien dat "voor alle gebouwen met een gebruiksvergunning voor het publiek duidelijk te maken dát het gebouw zo'n vergunning heeft en voor hoeveel bezoekers maximaal die geldt". Tijdens de raadsvergadering van 5 november 2002 zei het college toe deze toezegging alsnog uit te voeren. Tijdens de commissievergadering van Modern Bestuur op 17 januari 2005 stelde de burgemeester "dat het maximaal aantal personen dat in een horecagelegenheid binnen mag een onderdeel van de vergunning is, dat bij een enkele horecagelegenheid is aan de deur aangegeven hoeveel personen er maximaal binnen mogen, maar dit moet het college voor de andere gelegenheden verder concretiseren". Onze vraag is hoe het daar inmiddels mee staat.

Met vriendelijke groet,
namens de SP fractie

Johan van den Hout

Graag zou ik voor de aanstaande vergadering van Modern Bestuur (26/3) het volgende punt willen agenderen. Mocht dat niet meer kunnen, dan dien ik deze vragen hierbij in voor de rondvraag voor de burgemeester:

Brandveiligheid van de Brandweerkazerne aan de Noordhoekring


- Is het juist dat de brandweerkazerne aan de Noordhoekring niet voldoet aan de brandveiligheidseisen die hiervoor gelden?
- Heeft de kazerne een gebruiksvergunning? Zo ja, tot wanneer is deze geldig? Zo nee, waarom niet?
- Wie zou verantwoordelijk (moeten) zijn voor het controleren van de brandveiligheid van de brandweerkazerne?
- Wat gaat u ondernemen om de kazerne zo snel mogelijk brandveilig te krijgen?
- Wat zijn de alternatieven als dat niet (deze maand nog) gaat lukken?

Met vriendelijke groeten,
namens de SP fractie

Johan van den Hout