Rechtbank Breda


Expositie Marijke Fitz Verploegh

Breda, 19 maart 2007 - Op de locatie Sluissingel van de rechtbank Breda is tot en met eind april 2007 werk van Marijke Fitz Verploegh te bezichtigen. Het is een overzicht van haar werk van de afgelopen 10 jaar, bestaande uit tekeningen, foto's en schilderijen.

Wat vooral opvalt en je vrolijk maakt zijn de prachtige, bijna lichtgevend geschilderde bloemen: rozen, tulpen, sneeuwklokjes en magnolia's. Nadere beschouwing echter leert dat zij ten opzichte van haar onderwerp een steeds nauwere focus kiest: van een totaalbeeld met bladgroen, naar bijna uitsluitend nog de lijnen en impressie van het hart van een roos of tulp. Zelf zegt zij hierover: "Schilderen is voor mij de aandacht voor het verstilde moment. Door in te zoomen op mijn onderwerp, bloemen, voel ik de vervreemding die mijn aandacht prikkelt. Die wereld ervaar ik als tijdloos, waar ik permanent in het moment kan zijn. De kleur en het spel van het licht in de bloemenvormen maken voor mij het leven tot een wonder."

In deze expositie zijn ook werken uit vroegere collecties te zien zoals de collectie Tuinen (bijvoorbeeld `Buitenpost' en `Friesland') en de collectie Lichaamspatronen (bijvoorbeeld `The Hand of Fate'). Marijke Fitz Verploegh heeft haar vijfjarige opleiding afgemaakt aan de academie voor Beeldende Vorming te Tilburg. In 1990 is zij afgestudeerd en is sinds die tijd ononderbroken als beeldend kunstenaar actief geweest in het maken van werk en het lesgeven in binnen- en buitenland.

De rechtbank is op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 geopend voor het publiek.

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 19 maart 2007 Naar boven