Gemeente Winterswijk


Verbouw en restauratie monumentale schuur bij boerderij 'Boeijink'

19 maart 2007

Winterswijk - Woningcorporatie De Woonplaats mag een monumentale schuur aan de Boeijinkweg 9 in Winterswijk-Huppel verbouwen en restaureren tot drie zorgwoningen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de bouwvergunning te verlenen.

De monumentenvergunning voor deze verbouwing en restauratie werd op 16 januari verleend. Verbouwingen van rijksmonumenten zoals deze worden extra ter beoordeling voorgelegd aan de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de provincie. De bouwvergunning volgt nadat het college eerder, in december 2005, een bouwvergunning had verleend voor het verbouwen en restaureren van de monumentale boerderij 'Boeijink' tot zorgwoningen. Instelling Estinea maakt inmiddels gebruik van de verbouwde zorgboerderij. Nu kan ook de schuur bij deze boerderij worden verbouwd tot zorgwoningen, eveneens voor zorginstelling Estinea. Het karakter van deze monumentale schuur blijft door de restauratie en verbouwing tot zorgwoningen behouden.

Maatschappelijk nuttige functie
Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen werd in 2001 door een legaat eigenaar van de monumentale boerderij en de nabij gelegen schoppe en bijgebouwen. Voor de boerderij is gezocht naar een maatschappelijk nuttige functie, waarbij tevens de monumentale boerderij en schuren worden gerestaureerd. Woningcorporatie 'De Woonplaats' heeft de gronden in erfpacht van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen.