GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

19 maart 2007

Vroege chocolade paaseieren voor Europese landbouwministers

GAIA en ECFA trotseren regen, hagel en sneeuw voor legkippen

Vandaag organiseerde de Coalitie voor Landbouwdieren (ECFA), in België vertegenwoordigt door GAIA, een kleurrijke internationale demonstratie tegen de legbatterij. Plaats van actie was de Europese Raad in Brussel, waar op dat moment de Europese landbouwministers vergaderden. ECFA en GAIA vroegen de ministers het Europese verbod van de legbatterij - dat in 2012 ingaat - niet uit te stellen, maar juist verder aan te scherpen ten voordele van diervriendelijkere systemen.

Weg met batterijkooien
GAIA demonstreerde samen met een uitgebreide delegatie van dierenrechtenorganisaties uit 15 landen aan het gebouw van de Europese Raad. De regen, hagel en sneeuw die met bakken uit de lucht viel kon hen niet deren. Met reuze chocolade-eieren, spandoeken en vlaggen protesteerden ze tegen de legbatterij en gelijkaardige kooi-systemen, die veel dierenleed veroorzaken. Opdat de landbouwministers hen goed zouden verstaan, schreeuwden ze hun eis: `weg met de batterijkooien' afwisselend in het Nederlands, Frans, Spaans, Duits en Engels.

Een ei voor de EU-commissaris
GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch overhandigde aan Europees Commissaris voor dierenwelzijn Kyprianou een vroeg chocolade paasei. Voor de gelegenheid geen kleurrijk lint errond, maar de slogan `Battery cages must go', `Weg met de batterijkooien'. Ook de Landbouwministers van Nederland, Litouwen en Hongarije kwamen tijdens hun lunchpauze naar buiten met een paraplu om een ei in ontvangst te nemen.

Europees Commissaris voor dierenwelzijn Kyprianou neemt zijn chocolade paasei in ontvangst

Legbatterij verboden in 2012 maar...
In 1999 heeft de EU besloten de huidige legbatterijen te verbieden met ingang van 2012. Nu dringt de legbatterij-industrie van een aantal grote landen aan op uitstel of afstel van het verbod (onder leiding van Frankrijk). ECFA en GAIA vinden dit onaanvaardbaar en voeren daarom opnieuw actie tegen alle kooien voor kippen. Ze willen ook dat de EU-landen de richtlijn hieromtrent in een strengere wetgeving omzet.

Verrijkte kooi nog toegelaten
Zo wordt in de Europese richtlijn vanaf 2012 de `verrijkte kooi' toegelaten. In deze nauwelijks grotere kooi krijgt de kip weliswaar een handjevol scharrelmateriaal en een nest in de vorm van twee plastieken flapjes, diervriendelijk kan je ze bezwaarlijk noemen.

GAIA en ECFA willen legkippen uit de kooi. Er zijn immers scharrelsystemen die veel diervriendelijker zijn, zoals volières met overdekte buitenloop en vrije uitloop.

> Meer over onze campagne voor het welzijn van legkippen