International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 19 maart 2007

Benoemingen in organisatie International Film Festival Rotterdam

Het International Film Festival Rotterdam heeft Bianca Taal benoemd tot opvolgster van Marianne Bhalotra als manager van het Hubert Bals Fonds. Marianne Bhalotra heeft per 1 maart 2007 haar functie neergelegd in verband met vervroegd pensioen. Marit van den Elshout is benoemd tot manager van de CineMart.

Bianca Taal werkt vanaf 2000 voor het festival als medewerker van het Hubert Bals Fonds en de CineMart. In 2005 namen zij en Marit van den Elshout gezamenlijk de leiding op zich van de CineMart. De afgelopen jaren hield Bianca zich meer en meer bezig met de selectie en toekenning van Hubert Bals Fondsbijdragen aan filmprojecten en met het internationaal vertegenwoordigen van het fonds op filmfestivals, filmmarkten en scenarioworkshops.

Nu Bianca Taal het Hubert Bals Fonds gaat leiden, is Marit van den Elshout benoemd tot manager van de CineMart. Vanaf 2005 heeft zij samen met Bianca Taal een grote bijdrage geleverd aan de vitaliteit en het succes van de CineMart. Dit is, wereldwijd, de grootste coproductiemarkt voor onafhankelijke filmprojecten met een laag tot middelgroot budget. De door CineMart geïntroduceerde, efficiënte formule van vooraf geboekte een-op-een afspraken is door vele andere filmmarkten overgenomen. In januari 2007 omvatte de CineMart 48 filmprojecten, geselecteerd uit 520 aanmeldingen. Marit van den Elshout is inmiddels begonnen met de voorbereidingen van een jubileumeditie: de 25e CineMart heeft plaats van 27 tot en met 31 januari 2008 tijdens het 37e International Film Festival Rotterdam.

Marianne Bhalotra leidde vanaf 1995 het Hubert Bals Fonds. Vanuit de grondgedachte dat filmkunst culturele ontwikkeling stimuleert, heeft zij vele reizen gemaakt naar Afrikaanse, Aziatische, Latijns-Amerikaanse en Oosteuropese landen om daar filmmakers te ontmoeten, om hen te inspireren hun filmplannen te verwezenlijken en hen aan te moedigen een bijdrage van het Hubert Bals Fonds aan te vragen. Deze bijdragen zijn uitgegroeid tot ware keurmerken die het aantrekken van aanvullende financiers makkelijker maken. Marianne Bhalotra blijft voor het fonds werken als lid van het selectiecomité dat aanvragen beoordeelt. De strenge selectie op artistieke kwaliteit en financiële haalbaarheid heeft vele films die tot stand kwamen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds succes gebracht. Deze films gaan niet alleen in wereldpremière tijdens het International Film Festival Rotterdam, maar ook tijdens de festivals van Cannes, Toronto of Berlijn. Jaarlijks ontvangt het fonds ongeveer 750 aanvragen uit zuidelijke en ontwikkelingslanden. In mei maakt het fonds de voorjaarsselectie bekend. Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het HIVOS-NCDO Cultuurfonds, NPS en de Stichting DOEN.

De 37e editie van het International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 23 januari tot en met 3 februari 2008. Meer informatie over het festival, het Hubert Bals Fonds en de CineMart is te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com.

(einde persbericht)

Noot aan de redactie (