Groen!

Brussel, 19 maart 2007

"Milieumaatregelen" Paars: niet structureel

Een druppel op een hete plaat

Voor Groen! mist de laatste begrotingsopmaak van Paars elke geloofwaardigheid. Naast de uitverkoop van openbare gebouwen en een lange reeks van oneshot-operaties, naast een nieuwe aankondiging van de aanpak van fiscale fraude (wie gelooft dat nog), gebruikt de Paarse regering voorral de milieuhype om de staatskas te vullen.

Maar Groen! is niet onder de indruk van de milieumaatregelen waar de Paarse regering mee uitpakt. De regering surft mee op de mediahype om haar staatskas te vullen. De maatregelen duiden niet op een globale visie. De opwarming van de aarde bestrijden is een bijzonder grote uitdaging en met de voorgestelde maatregelen zullen we het niet halen.

Met een picknick-taks kan je het klimaatprobleem niet aanpakken

De maatregelen die dienen om het gat in de begroting dicht te rijden, zijn in feite geen echte milieumaatregelen. Met de nieuwe verpakkingsheffing op plastiekzakken, wegwerpfolie en wegwerpbestek (een mini-verpakkingstaks of picknick-taks) wil de regering vooral veel geld binnen rijven (67 miljoen ): het effect op het milieu zal klein zijn. Omdat de opbrengst van deze milieutaks NIET zal gebruikt worden voor een klimaat- of milieubeleid. Groen! vindt dat vooral de alternatieven moeten gestimuleerd worden (bv. herbruikbare verpakkingen,tassen, brooddozen op school,..) men moet hiervoor dan ook voldoende middelen voorzien. Het gebruik van plastiek zakjes kan je beter helemaal afbouwen: veel winkels zijn daar trouwens al mee bezig, het Waalse gewest wil een verbod vanaf 2010, de federale regering loopt hopeloos achter.

Steun voor milieuvriendelijke wagens is peanuts

De beslissing om de kosten voor bedrijfswagens te moduleren naargelang de CO2-uitstoot moet vooral geld opbrengen, maar zal weinig effect hebben op het milieu. Alleen voor de heel vervuilende wagens (met meer dan 190 gram CO2-uitstoot per kilometer) wordt de fiscale aftrek sterk verminderd (van 75 naar 60%). Voor de meeste dieselwagens verandert er niets. Bovendien gaat het niet eens om de echte financieringskosten (aanschaf van de bedrijfwagens) of de tankkosten: die laat Paars ongemoeid: ze blijven 100% fiscaal aftrekbaar.

Voor Groen! is het ook onbegrijpelijk dat de Paarse regering alleen naar de CO2-uitstoot kijkt. Terwijl we net een week achter de rug hebben met fijn stof-alarm op onze wegen. Groen! wil de verkeersbelastingen vergroenen op basis van de totale milieuprestaties zoals vastgelegd in de ECOSCORE van Vito (die zowel CO2-uitstoot, fijn stof als geluidshinder meet). Een modulatie alleen op basis van de CO2-uitstoot vragen, is niet doeltreffend: Paars heeft haar huiswerk niet goed gemaakt.

Groen! vraagt al lang een veralgemeende premie voor de installatie van dieselroetfilters in nieuwe en bestaande wagens naar Nederlands model: in Nederland is een premie van kracht van 600 voor nieuwe en van 500 voor oudere wagens. In België wordt de installatie van roetfilters nauwelijks gesteund en dat blijft zo. Alleen de meest milieuvriendelijke wagens hebben recht op een premie van 200: met deze maatregel wordt amper 0,25% van het nieuwe wagenpark bereikt.

Het enige dat de regering nu doet is de verplichte installatie van dieselroetfilters met een jaar vervroegen (van 2009 naar 2008). Wie toch nog een nieuwe wagen zonder roetfilter koopt, zou gestraft worden als hij deze wagen nadien tweedehands wil doorverkopen.

Het zou veel logischer zijn om de bedrijven die werken met bedrijfswagens de kost voor de installatie van een roetfilter te laten dragen. De meeste bedrijfswagens zijn immers dieselwagens en stoten veel fijn stof uit. En bedrijfswagens vormen de helft van het aantal nieuwe wagens dat elk jaar op de markt komen. Het grootste deel ervan komt na gemiddeld vier jaar op de tweedehandsmarkt terecht.

Wat de biobrandstoffen betreft, geeft de regering impliciet toe dat ze de vroegere beloftes niet heeft kunnen waar maken. Je kan nog altijd bijna nergens met bio aangelengde biobrandstof tanken in België. Groen! dringt aan op sociale en ecologische criteria voor de aanmaak van biodiesel en bioethanol. Het milieu moet er echt beter van worden en we mogen geen biobrandstoffen toelaten die de voedselveiligheid of het milieu aantasten in armere landen.

Zonnepanelen : Groen! bepleit RENT A ROOF-systeem

Groen! is wel blij met de nieuwe aandacht voor zonnepanelen bij de Paarse regering, o.m. wat de eigen gebouwen betreft. Men heeft ter zake een enorme achterstand in te lopen. De lichte verhoging van de belastingsaftrek is een goede zaak. Groen! pleitte eerder voor een RENT A ROOF-systeem waarbij particulieren hun daken ter beschikking stellen aan installateurs van zonnestroom en in ruil daarvoor goedkope zonnestroom geleverd krijgen. Nu schrikken mensen met minder geld dikwijls terug voor de hoge instapkost voor deze investeringen.

Een cadeau voor Kernfusie

Logischerwijze zou de regering dan ook in het kader van haar innovatiebeleid moeten kiezen voor meer middelen voor onderzoek naar hernieuwbare energie. Niets daarvan. Minister Verwilghen kreeg wel 5,75 miljoen los voor internationaal onderzoek naar kernfusie.

Geen CO2-taks op vliegreizen, wel steun voor Airbus

Een CO2-belasting op vliegtuigtickets was blijkbaar niet bespreekbaar. Iedereen weet hoe vervuilend vliegtuigen zijn. Het feit dat vliegen helemaal niet belast wordt, hebben de Groenen altijd aangeklaagd. De regering besliste wel steun te geven aan een nieuw Airbus-programma.

Energiezuinige koelkasten mogen niet duurder worden

Positief is voor Groen! de verplichting om de fabrikanten van huishoudtoestellen (vaatwassers, ijskasten, diepvriezers) op te leggen om enkel nog energie-efficiënte apparaten op de markt te brengen. Groen! hoopt dat de federale regering hiervoor effectief groen licht krijgt van Europa. Maar ook hier zou een beleid met ecologische stimuli wenselijk zijn, om de meest zuinige apparaten te stimuleren en te vermijden dat mensen veel duurdere toestellen moeten kopen.

Too little, Too late

Alle samen genomen is dit pakket aan milieumaatregelen van Paars absoluut niet geloofwaardig. Met een wirwar van kleine ingrepen zonder veel visie, bewijst men het milieu en het klimaat absoluut geen goede dienst.

Het is ook grotendeels natte vingerwerk en haastwerk, met weinig aandacht voor sociale effecten.

Deze versplinterde aanpak in de marge van begrotingsbesprekingen, staat wel erg ver van waar Groen! voor staat. Wij pleiten voor een ecologisch pact over de regerings- en partijgrenzen heen, waarbij grote lijnen op lange termijn worden uitgezet voor een Klimaatplan en Klimaatwet en waarbij ook rekening wordt gehouden dat er ecologische grenzen zijn aan onze economie.

Vera Dua, voorzitter Groen!