Gemeente Zaanstad

19-03-2007

Wethouder Linnekamp (Milieu) roept de inwoners van Zaanstad op om elektrische apparaten niet stand-by te laten staan. Het stand-by laten staan van deze apparaten kost veel stroom en is slecht voor het milieu.

"Een TV bijvoorbeeld die 8 Watt gebruikt in de stand-by stand (een gebruikelijke waarde) kost per jaar 16 euro aan stroom. Dat bespaart men dus als men de TV echt uitzet (stekker eruit of schakelblokje ertussen) in plaats van alleen met de afstandsbediening", aldus wethouder Linnekamp.

Hulpmiddelen
Reden voor de wethouder om inwoners van Zaanstad te wijzen op handige hulpapparaten die op de markt zijn die automatisch de TV of andere apparatuur uitschakelen als ze in stand-by stand gaan. Ze zijn in de winkels echter nog nauwelijks te koop. Om meer bekendheid te geven aan dit soort apparaten kan een elektronische stand-by stopper voor de TV worden gekocht voor de actieprijs van 22 euro bij de klantenservicebalie van de HEMA op de Gedempte gracht in Zaandam. De normale prijs ligt (inclusief verzendkosten) rond de 35 euro. Dit aanbod geldt in de actieperiode van 26 maart tot 21 april 2007.

Meer informatie over het tegengaan van stand-by verbruik is te vinden op www.stopstandby.nl.

Klimaatbeleid
In 1997 zijn in Kyoto internationale afspraken gemaakt over het verminderen van broeikasgassen. Dit heeft op lokaal niveau zijn vertaling gevonden in het Uitvoeringsplan Klimaatbeleid. In 2006 is in dit verband onder meer de actie Zonnig Zaanstad uitgevoerd, waarbij zonnepanelen met subsidie konden worden aangeschaft.