Arbouw


Bouw on tour succesvol van start

Op 19 maart is de Bouw on tour geopend bij Stichting Haagbouw in Den Haag. Tijdens de campagne, nog deze hele week, rijdt een flitsende bus langs de samenwerkingsverbanden. Hier worden de leerlingen door sportieve dames uit de klassen gehaald. Onder leiding van een erkende bewegingstherapeut leren de jongeren alles over hoe je goed moet duwen, trekken, tillen en dragen. Met de campagne vraagt Arbouw aandacht voor het soms zware werk in de bouwnijverheid.

Hup en hup! Bewegingsdeskundige Peter Rijfkogel werkt zich in het zweet om de leerlingen van Stichting Haagbouw in beweging te krijgen. Kom naar voren en beweeg!, roept Rijfkogel enthousiast. Het team van leuke dames dat Arbouw voor de gelegenheid heeft meegenomen, helpt ook de wat schuchtere jongeren over de streep.

Bewegingsdeskundige Peter Rijfkogel (foto Jeroen Poortvliet)

In Den Haag verricht de bekende judoka Dennis van der Geest de aftrap voor de campagne. Van der Geest is de aangewezen persoon voor deze klus. Topsport en het werken in de bouw hebben namelijk veel overeenkomsten. Zowel hij als de bouwwerknemer hebben het fysiek soms zwaar te verduren.
Rug en benen zijn het stokpaardje van Van der Geest. 'Iedereen weet dat je uit je benen moet tillen. Maar op een gegeven moment word je een beetje moe. Dan denk je: ik weet wel dat ik door mijn knieën moet zakken, maar heb er eigenlijk éven niet zo'n zin meer in. En dan gaat het fout.'
Je rug en benen moet je dus trainen, vindt hij. 'Misschien heb je nu nog nergens last van', richt Van der Geest zich tot zijn toehoorders, zo'n 120 in getal. 'Maar denk daar al wel over na. Train je lijf goed. Steek er tijd en energie in. Ga ook eens naar een sportschool en vraag aan iemand die daar werkt hoe je sterk blijft. Zodat als je veertig bent, je ook gewoon normaal kunt werken.'

Dennis van der Geest (foto Jeroen Poortvliet)

Deze week stopt de bus nog bij tien andere samenwerkingsverbanden verspreid over Nederland. De Bouw on tour wordt ondersteund door een lespakket, een klassikale prijsvraag en een sms-actie.

Het waarom van de actie
De Bouw on tour is een initiatief van werkgevers- en werknemersorganisaties, verenigd in het bestuur van Arbouw. De actie vormt het directe antwoord op de toenemende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat en het niet voldoen aan bewegings- en fitheidsnorm van het bouwplaatspersoneel. Jongeren worden door de training, het lespakket, de klassikale prijsvraag en de sms-actie bewust gemaakt van het belang van gezond tillen en de inzet van hulpmiddelen.

Dennis van der Geest (foto Jeroen Poortvliet)

De bedrijfstak in beweging
De bouwnijverheid wil met deze actie het belang onderstrepen van gezond en veilig werken. Hierbij vormen jongeren een belangrijke doelgroep. Bovendien laat de bedrijfstak zien dat zij altijd in beweging blijft en nieuwe voorzieningen treft die bijdragen aan goede arbeidsomstandigheden. Denk hierbij (naast de Bouw on tour) aan: medische keuringen voor de werknemer, individuele coaching en begeleiding bij roofbouw, een lawaaicampagne en omscholing via een loopbaantraject.

Bron: persbericht Arbouw
Datum: 20 maart 2007