Ingezonden persbericht


Persbericht
Nijmegen, 16 maart 2007

Demonstratie tegen legbatterijen
Chocolade-eieren en protestfoto's als welkomstkado voor Minister Verburg

Chocolade-eieren en een album met protestfoto's tegen legbatterijen zijn de welkomstgeschenken die dierenbeschermingsorganisatie Compassion In World Farming (CIWF) a.s. maandag in Brussel aanbiedt aan de nieuwe landbouwminister, Gerda Verburg.

Minister Verburg heeft toegezegd de chocolade-eieren en het album in ontvangst te willen nemen tijdens een internationale demonstratie tegen de legbatterij, die CIWF organiseert ter gelegenheid van de Europese Landbouwraad in Brussel. Ook de EU-commissarissen Kyprianou en Fischer-Boel hebben toegezegd dan chocolade-eieren in ontvangst te komen nemen.

De demonstratie vindt plaats op maandag 19 maart, van 13.30 tot 15.30 uur voor het Justus Lipsius gebouw aan de Wetstraat in Brussel. Vanuit Nederland nemen ca 25 personen aan de demonstratie deel en Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland is ter plekke beschikbaar voor commentaar.

Het foto-album dat CIWF Nederland tijdens de demonstratie aan minister Verburg aanbiedt bevat ruim 500 foto's van willekeurige Nederlanders die tijdens straatacties van CIWF-Nederland vrijwillig 'achter tralies' gingen om zo te protesteren tegen het houden van kippen in kooien.

Met deze demonstratie dringen CIWF en de Europese Coalitie voor Landbouwdieren (ECFA)* bij de EU aan op het onverkort handhaven van het Europese verbod van de legbatterij, dat in 2012 van kracht wordt. Veel eierproducenten dringen met steun van enkele grote landen aan op uitstel of zelfs afstel van dit verbod.

Het Europese verbod van de legbatterij, waartoe in 1999 besloten werd, is een mijlpaal voor het verbeteren van het welzijn van miljarden legkippen in Europa. Nog steeds leven 75% van de 300 miljoen legkippen in de EU in batterijkooien. Deze kooien zijn zo klein dat natuurlijk gedrag onmogelijk is en ze veroorzaken ernstig dierenleed. CIWF vindt daarom dat het verbod van de legbatterij onverkort gehandhaafd moet worden.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht