Mensenrechten en milieu speerpunt van bedrijfstakpensioenfonds

19.03.2007 / 07:18 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ver.bedrijfstakpensioenfondsen

Ver.bedrijfstakpensioenfondsen

Mensenrechten en milieu speerpunt van bedrijfstakpensioenfondsen Maar 100% garantie is niet mogelijk

In het programma Zembla dat vandaag, zondag 18 maart, wordt uitgezonden, komen de beleggingen van enkele bedrijfstakpensioenfondsen aan de orde. De betreffende fondsen zouden via aandelenbeleggingen betrokken zijn bij bedrijven die clusterbommen produceren of gebruik maken van kinderarbeid. De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen stelt dat bedrijfstakpensioenfondsen grote spelers zijn op het financiële veld. Zij nemen hun maatschappelijke rol serieus.

Pensioenfondsen zijn altijd op zoek naar een goed rendement enerzijds en een maatschappelijk verantwoorde opstelling anderzijds. Veel pensioenfondsen hebben een beleid rond maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) geformuleerd dat ze in de dagelijkse praktijk zo goed mogelijk uitvoeren. Dat is niet eenvoudig. Want het gaat om duizenden bedrijven wereldwijd. Bovendien zijn niet altijd de sociaal-maatschappelijke prestaties van bedrijven bekend. Een aantal bedrijfstakpensioenfondsen steunt daarom al sinds jaren initiatieven zoals het Enhanced Analytics Initiative en het Global Reporting Initiative. Deze initiatieven stimuleren via onderzoek dat ook de prestaties van ondernemingen op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid worden gemeten en beoordeeld. Ook worden bedrijven gestimuleerd meer aandacht te besteden aan deze zaken in hun jaarverslaggeving. Omdat deze verslaggeving nog in ontwikkeling is, kan het gebeuren dat een pensioenfonds geconfronteerd wordt met schending van haar uitgangspunten. De Nederlandse pensioenfondsen werken continu aan de aanscherping van hun principes en een verbetering van de monitoring daarvan.

Verkopen of dialoog
Bij schending zijn er verschillende mogelijkheden. Veelal wordt in eerste instantie de dialoog aangegaan met de betreffende onderneming. Er zijn talloze praktijkvoorbeelden waarin, nadat de dialoog is ingezet, slechte arbeidsomstandigheden zijn verbeterd. Ook wordt via het stemgedrag op aandeelhoudersvergaderingen geprobeerd het beleid van ondernemingen bij te stellen. Leidt dit alles niet tot de gewenste resultaten, dan kan verkoop van het belang in de betreffende onderneming aan de orde zijn.

Conclusie
Bedrijfstakpensioenfondsen nemen hun verantwoordelijkheid serieus. Ze staan midden in de maatschappij, en gaan het maatschappelijk debat niet uit de weg. Sterker nog, de Nederlandse pensioensector vervult ook internationaal al jarenlang een voortrekkersrol op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen. Dat neemt niet weg dat er nog veel werk te verzetten is. Door het mondiale karakter van de financiële wereld gaan veranderingen langzaam en is het bewerkstelligen van standaarden voor transparantie en maatschappelijke beleggingen een weg van lange adem.

contactpersoon:
Gerda Smits
Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen
Zeestraat 65d
2518 AA Den Haag
T (070) 362 80 08
M 06 505 28 661
fax (070) 362 80 09
email gsmits@vb.nl
www.vb.nl

De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) is opgericht in 1985. Namens de 82 leden behartigt VB de pensioenbelangen van 4,7 miljoen deelnemers in bedrijfstakpensioenregelingen, ruim 1,2 miljoen gepensioneerden en 6,8 miljoen gewezen deelnemers. Nagenoeg alle bedrijfstakpensioenfondsen zijn bij VB aangesloten. De leden van VB vertegenwoordigen samen meer dan 75% van het aantal deelnemers in collectieve pensioenregelingen. Het gezamenlijk belegd vermogen van de ledenfondsen bedraagt ruim 400 miljard euro.