Blue Fox Enterprises N.V.

Persbericht

JAARCIJFERS 2006: Turn around Blue Fox op koers

Vianen, 19 maart 2007

Hoofdpunten jaarcijfers 2006
Bedrijfsresultaat bedraagt 6,8 miljoen negatief (2005: 1,5 miljoen negatief), met name door extra kostenmaatregelen en voorzieningen in het kader van het turn around proces voor een totaalbedrag van 4,4 miljoen Reorganisatie goed op gang met verkoop werkmaatschappijen, kostenreductie en afname verkoopkantoren
Door voorspoedig verloop turn around krijgt organisatie nieuwe vorm; desondanks zal 2007 nog een overgangsjaar zijn
Intentieovereenkomst getekend voor verkoop CAD/GIS activiteiten Verlenging financiering met Fortis tot 1 juni 2007 om de turn around af te ronden en de basis te leggen voor de herfinanciering van de onderneming Kengetallen boekjaar 2006 2006 2005 (x 1 mln tenzij anders vermeld)
Netto omzet 49,1 52,4 Bedrijfsresultaat -6,8 -1,5 Resultaat voor belastingen -7,1 -1,8 Nettoresultaat -6,6 -1,5 Cashflow -0,6 +1,3 Resultaat per aandeel ( ) - 1,87 - 0,42 31 dec 2006 31 dec 2005 Solvabiliteit 10,7% 34,5%

Cees van Steijn, CEO van Blue Fox: 2006 Is een jaar van drastische verandering geweest voor Blue Fox. In de tweede helft hebben we een turn around ingezet, waarbij we ons met name gericht hebben op de reductie van kosten. Daarnaast hebben we de schuldenpositie van het bedrijf terug gebracht. De turn around is nog niet afgerond maar we verkeren nu in een veel betere positie. De volgende stap is de keuze die we maken om ons verder te richten op de activiteiten in textiel en modesoftware. We bereiden ons voor op nieuwe investeringen in CAD/CAM en in onze Microsoft gecertificeerde ERP software. Ondanks dat de textiel en modesoftware momenteel voor Blue Fox geen winstgevende activiteit is, biedt deze divisie vanwege onze sterke positie een enorm potentieel, zeker gelet op de Microsoft ERP software die ontwikkeld is. We liggen goed op koers, maar zullen in 2007 verdere stappen moeten zetten om de organisatie zijn definitieve vorm te geven. 2007 zal derhalve nog een overgangsjaar worden.
Gang van zaken 2006
In de eerste helft van 2006 bleek dat de in 2005 ingezette kostenbesparingen niet afdoende waren. In de tweede helft van het jaar is intensief gewerkt om een turn around te bewerkstelligen. Het kostenniveau is gedurende het jaar verder teruggebracht en is momenteel meer in lijn met de omvang van de organisatie. In de tweede helft van het jaar is het kantoor in Dordrecht gesloten. De holding is sterk in omvang teruggebracht. Daarnaast is de verkooporganisatie in de textiel- en modesoftware divisie aangepast.
Het positieve effect van de gerealiseerde kostenbesparingen wordt in 2006 tenietgedaan door incidentele lasten en voorzieningen die ten laste zijn gebracht van het resultaat. De turn around is
---

gepaard gegaan met aanzienlijke eenmalige reorganisatiekosten, voor onder andere afvloeiingen, juridische kosten etc. Samen met de overige voorzieningen en afboekingen uit hoofde van impairment is in 2006 voor 4,4 miljoen aan eenmalige kosten in het resultaat geboekt. De maatregelen zullen vanaf 2007 vruchten gaan afwerpen en na 2007 zijn volledig structurele beslag gaan krijgen. Naast de aandacht die is uitgegaan naar de kostenreducties, is in het afgelopen halfjaar veel aandacht besteed aan het vormgeven van de nieuwe organisatie. Duidelijk is geworden dat de goede positie in de textiel en modesoftware investeringen rechtvaardigt voor een nieuwe generatie CAD/CAM software. Verder zal Blue Fox nadrukkelijker inzetten op haar ERP-software voor de textiel en mode-industrie. De ERP software ontwikkeling binnen het Microsoft Builder Initiative verloopt goed. Met een kleine vertraging is medio januari 2007 de eerste release van de software gecertificeerd en de verwachting is dat in de eerste helft van 2007 de eerste omzet uit hoofde van deze nieuwe software gerealiseerd kan gaan worden.
De verregaande turn around, alsmede de sanering van de schuldenpositie konden niet gefinancierd worden uit de huidige cashflow, zeker niet in combinatie met de benodigde investeringen in de textiel en modesoftware en het Microsoft platform voor de ERP software. In verband hiermee heeft Blue Fox een start gemaakt met de verkoop van werkmaatschappijen, zoals aangekondigd ten tijde van de halfjaarcijfers in augustus.
In oktober verkocht Blue Fox CADJobs (onderdeel van de Engineering en GIS software divisie), een onderneming gespecialiseerd in detachering van CAD specialisten, aan het management van deze werkmaatschappij. Kort na afloop van het boekjaar verkocht Blue Fox haar dochteronderneming Carrier to Carrier Telecom, aan het management van deze dochteronderneming. Carrier to Carrier behoorde reeds sinds enige jaren niet meer tot de kernactiviteiten van Blue Fox. De boekwinst op de verkoop van Carrier to Carrier Telecom zal worden verantwoord in de eerste helft van 2007. Verder is de onderneming in vergevorderde onderhandelingen ten aanzien van de verkoop van haar CAD/GIS activiteiten. Ook CAD/GIS is een onderdeel van de Engineering en GIS software divisie. Deze verkoop is een volgende kleine stap in de turn around, noodzakelijk om de nieuwe strategie vorm te geven. Op basis hiervan creëert Blue Fox de uitgangspositie om zich volledig te kunnen concentreren op de uitdagingen en kansen in de textiel en modesoftware industrie. Recent heeft Blue Fox de kredietfaciliteit die in oktober was afgesloten met Fortis verlengd tot 1 juni 2007.
Vooruitzichten
Het jaar 2007 zal voor Blue Fox nog een overgangsjaar zijn. Het uitgangspunt is een focus op de uitdagingen en kansen in de textiel en modesoftware industrie. Hoewel de textiel- en modesoftware divisie niet heeft bijgedragen aan het resultaat over 2006, is de verwachting dat juist hier de basis ligt voor toekomstige groei. Dit als gevolg van het verbeteren van de uitgangspositie van Blue Fox door middel van extra investeringen, in combinatie met de licht verbeterende marktomstandigheden voor deze activiteit. Bepalende factoren zijn daarbij de kwaliteit van de nieuwe generatie CAD/CAM software en het toekomstige succes van de ERP software die onder het Microsoft label in de markt zal worden gezet. De samenwerking met Microsoft bevindt zich thans in een
2e fase van ontwikkeling. Na voltooiing van de 2e fase zal de marketingkracht van Microsoft hierbij een een belangrijke rol spelen.
Gezien de huidige omstandigheden en onzekerheden kunnen er geen concrete uitspraken worden gedaan met betrekking tot verwachtingen voor 2007.
---

Financieel
Financiering en continuïteit
In oktober 2006 werd additionele financiering verkregen in de vorm van een kredietfaciliteit ter grootte van 4,6 miljoen, om de periode van de geplande turn around te overbruggen. De looptijd van de faciliteit is recent verlengd van april 2007 tot juni 2007 en de bankschuld is inmiddels substantieel verlaagd. Op andere afgesloten leningen dient Blue Fox medio 2007 3,1 miljoen af te lossen. De verregaande turn around, de reductie van de schuldenlast en de verdergaande investeringen die Blue Fox in 2007 zal doen in de nieuwe generatie CAD/CAM software en de ERP software onder het Microsoft label, kunnen niet gefinancierd worden uit de operationele cash flow. In verband hiermee heeft Blue Fox een start gemaakt met de verkoop van werkmaatschappijen. Met de opbrengst van de verkoop van Carrier to Carrier (aangekondigd op 1 maart jl) heeft Blue Fox de kredietbehoefte substantieel kunnen verlagen. Ook de opbrengst van de verkoop van de CAD/GIS activiteiten, waarvoor recent een intentieovereenkomst is getekend, zal indien deze daadwerkelijk geëffectueerd wordt, de kredietbehoefte verder reduceren. Op basis van bovengenoemde feiten bestaat er op dit moment een onzekerheid van materieel belang met betrekking tot de continuïteitsveronderstelling. De Raad van Bestuur heeft, ondanks deze onzekerheid, het vertrouwen dat de door haar ingezette strategische heroriëntatie met medewerking van financiers tot een goed einde kan worden gebracht. De jaarrekening is op basis hiervan opgesteld op continuïteitsbasis.
Resultaten
Blue Fox heeft 2006 afgesloten met een bedrijfsresultaat van 6,8 miljoen negatief (2005: 1,5 miljoen negatief). Wanneer de eenmalige kosten buiten beschouwing worden gelaten, zou het bedrijfsresultaat 2,4 miljoen negatief hebben bedragen (2005: 0,4 miljoen negatief). In 2006 is de omzet licht gedaald met 6,3% tot 49,1 miljoen (2005: 52,4 miljoen). Deze daling werd zowel in de engineering en GIS-software divisie waargenomen als in de textiel- en modesoftware divisie.
Alhoewel de marktomstandigheden in de tweede helft van 2006 licht verbeterden, stond de textielindustrie in Europa nog steeds sterk onder druk, waardoor de totale omzet van de divisie textiel- en modesoftware is gedaald. De netto-omzet van deze divisie liet een daling zien van 11,1% in 2006 naar 17,1 miljoen (2005: 19,3 miljoen). Mede door de focus op de investeringen in het Microsoft project en de kosten van incidentele voorzieningen, daalde het bedrijfsresultaat van break-even in 2005 tot 2,9 miljoen negatief in 2006.
De netto-omzet van de divisie Engineering en GIS-software daalde met circa 3,4% tot 27,4 miljoen (2005: 28,4 miljoen). In oktober 2006 werd CADJobs verkocht, dat in de tweede helft van het jaar niet meer werd geconsolideerd. Tevens werd ultimo 2005 een succesvolle éénmalige verkoopactie gehouden van derden-software, terwijl een dergelijke actie in 2006 niet heeft plaatsgevonden. Per saldo leverde dit een slechts beperkte daling op van het operationele resultaat tot 1,2 miljoen (2005: 1,4 miljoen).
Kasstroom, investeringen en financiering
Ondanks het negatieve resultaat was de operationele kasstroom in 2006 1,6 miljoen positief (2005: 5,4 miljoen positief). In 2006 werd een langlopende lening aangegaan van 2,0 miljoen, terwijl 0,6 miljoen werd afgelost op leningen. De kasstroom uit investeringen van 3,6 miljoen negatief bleef stabiel (2005: 3,5 miljoen negatief). De totale kasstroom nam af tot 0,6 miljoen negatief. Balans
De vaste activa daalden van 18,8 miljoen naar 15,0 miljoen door een bijzondere waardevermindering van immateriële vaste activa van 0,9 miljoen, de aflossing van een verstrekte lening en de reclassificatie van activa aangehouden voor verkoop van 1,7 miljoen. Door de negatieve resultaten van de afgelopen jaren beschikt Blue Fox over voorwaarts compensabele verliezen. Voor zover deze actieve belastinglatentie, uit hoofde van voorwaartse verliescompensatie, de
---

passieve belastinglatentie overstijgt (per saldo 2,9 miljoen), wordt deze niet gewaardeerd aangezien het niet zeker is dat deze in de nabije toekomst kan worden gecompenseerd met belastbare winsten. De activa en passiva verband houdend met Carrier to Carrier, de werkmaatschappij die per 1 maart verkocht is, zijn op de eindbalans opgenomen onder activa aangehouden voor verkoop , zoals IFRS 5 voorschrijft.
Ultimo 2006 zijn op de balans voorzieningen opgenomen van 1,3 miljoen (2005: 0,3 miljoen). Deze voorzieningen hebben betrekking op reorganisatiekosten en kosten die verband houden met het tussentijds beëindigen of heronderhandelen van commerciële contracten. Het eigen vermogen nam af van 9,8 miljoen ultimo 2005 tot 3,2 miljoen per 31 december 2006. Het garantievermogen bedroeg per 31 december 2006 5,3 miljoen (ultimo 2005: 11,8 miljoen). De solvabiliteit is gedaald naar 10,7% ten opzichte van 34,5% ultimo 2005.

Bijlagen:
Geconsolideerde balans per 31 december 2006
Geconsolideerde winst- en verliesrekening over 2006 Geconsolideerd kasstroomoverzicht over 2006
Eigen Vermogen, kapitaal en reserves
De waarderingsgrondslagen zijn te vinden op de website van Blue Fox Enterprises N.V. (www.bluefox.nl)

---

Geconsolideerde balans
Per 31 December 2006 (voor resultaatbestemming) (in duizenden euro) 31 Dec. 2006 31 Dec. 2005 Vaste activa
Materiële vaste activa 573 2.848 Immateriële vaste activa 14.370 15.190 Overige investeringen 90 490 Uitgestelde belastingvorderingen - 305 Som der vaste activa 15.033 18.833 Vlottende activa
Voorraden 704 943 Onderhanden werk 96 296 Handelsdebiteuren en overige vorderingen 8.294 6.567 Vennootschapsbelasting 26 68 Geldmiddelen en kasequivalenten 3.156 1.674 Activa aangehouden voor verkoop 2.883 - Som der vlottende activa 15.159 9.548 Totale activa 30.192 28.381 Eigen vermogen
Geplaatst kapitaal 7.024 7.024 Agio 22.128 22.128 Wettelijke reserves 8.060 8.678 Reserve omrekeningsverschillen -52 -32 Cumulatieve verliezen -27.380 -26.516 Resultaat huidig boekjaar -6.560 -1.482 Totaal eigen vermogen toe te rekenen aan 3.220 9.800 de aandeelhouders van de moedermaatschappij Minderheidsbelang 48 62 Totaal eigen vermogen 3.268 9.862 Langlopende schulden
Rentedragende leningen 1.000 1.130 Personeelsbeloningen 756 710 Uitgestelde belastingverplichtingen - 1.011 Totale langlopende schulden 1.756 2.851 Kortlopende schulden
Rekening-courant kredieten banken 6.992 4.745 Rentedragende leningen 3.075 1.465 Voorzieningen 1.326 265 Handelscrediteuren en overige verplichtingen 12.173 9.193 Passiva verband houdend met activa aangehouden voor verkoop 1.602 - Totale kortlopende schulden 25.168 15.668 Totale schulden 26.924 18.519 Totale passiva 30.192 28.381
---

Geconsolideerde winst- en verliesrekening
(in duizenden euro) 2006 2005 Netto omzet 49.120 52.440 Overige bedrijfsopbrengsten 318 168 Som der bedrijfsopbrengsten 49.438 52.608 Kosten van grond- en hulpstoffen 22.199 24.685 Wijziging in voorraden en onderhanden 439 -708 werk
Lonen en salarissen 17.914 16.308 Sociale lasten 2.766 2.702 Amortisatie en afschrijvingen 5.605 4.370 Overige bedrijfskosten 11.018 9.731 Geactiveerde produktie -3.668 -2.980 Som der bedrijfslasten 56.273 54.108 Bedrijfsresultaat -6.835 -1.500 Financiële baten 55 61 Financiële lasten -446 -395 Resultaten uit verkoop deelnemingen 119 - Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening -7.107 -1.834 vóór belastingen
Vennootschapsbelasting 533 356 Nettoresultaat -6.574 -1.478 Toe te rekenen aan:
Aandeelhouders van de -6.560 -1.482 moedermaatschappij
Minderheidsbelang -14 4
-6.574 -1.478 Resultaat per aandeel (in euro s) -1,87 -0,42
---

Geconsolideerd Kasstroomoverzicht
(in duizenden euro) 2006 2005 Bedrijfsresultaat -6.835 -1.500 Amortisatie en afschrijvingen 5.605 4.370 Mutatie in voorraden en onderhanden werk 439 -708 Mutatie in handelsdebiteuren en overige vorderingen -2.330 1.332 Mutatie in handelscrediteuren en overige verplichtingen 4.126 1.382 Mutatie in voorzieningen en personeelbeloningen 1.107 329 Betaalde interest (netto) -379 -341 Vennootschapsbelasting -131 523 Kasstroom uit bedrijfsactiviteiten 1.602 5.387 Investeringen:
Immateriële vaste activa -3.668 -2.980 Materiële vaste activa -569 -429 Overige investeringen - -120 Desinvesteringen:
Materiële vaste activa 17 3 Financiële vaste activa 400 50 Desinvesteringen deelnemingen (inclusief verkochte liquide middelen) 209 - Koersverschillen -8 -1 Kasstroom uit investeringsactiviteiten -3.618 -3.477 Verstrekte leningen 2.010 - Aflossing van leningen -625 -660 Kasstroom uit financieringsactiviteiten 1.385 -660 Wijziging liquide middelen -631 1.250 Geldmiddelen en kasequivalenten 1.674 6.459 Rekening-courant kredieten banken -4.745 -10.780 Balans op 1 januari -3.071 -4.321 Geldmiddelen en kasequivalenten 3.156 1.674 Rekening-courant kredieten banken -6.992 -4.745 Balans in activa aangehouden voor verkoop 134 - Balans op 31 december -3.702 -3.071 Wijziging in liquide middelen -631 1.250
---

Eigen Vermogen
Kapitaal en reserves
(in duizenden euro) Reserve Resultaat Totaal Geplaatst Wettelijkeomrekenings- Cumulatieve huidig Minderheids- eigen kapitaal Agio reserves verschillen verliezen boekjaar Totaal belang vermogen Stand per 31 7.02422.128 8.605 -35 -13.812 -12.63111.279 52 11.331 december 2004

Resultaatbestemming - - -12.631 12.631 - -
-
Valutakoersverschillen

- - 3 - 3 6 9 deelnemingen - - Overboeking van
73 -73 - - reserves -

Resultaat boekjaar - - - - -1.482 -1.482 4 -1.478
-
Stand per 31 7.02422.128 8.678 -32 -26.516 -1.482 9.800 62 9.862 december 2005


- -
-

Resultaatbestemming - - -1.482 1.482 - - -
-
Valutakoersverschillen

- - -20 - -20 - -20 deelnemingen - - Overboeking van

- -618 - 618 - - - reserves -

Resultaat boekjaar - - - - -6.560 -6.560 -14 -6.574
-
Stand per 31 7.02422.128 8.060 -52 -27.380 -6.560 3.220 48 3.268 december 2006

---


---- --