Gemeente Stein


Analyse schrifteijke leefbaarheidsenquete Stein Centrum en Kerensheide
19-03-2007

Van de antwoorden op de schriftelijke enquête onder de inwoners van Stein over de leefbaarheid in de wijk is weer een analyse opgemaakt van de voornaamste aandacht- en knelpunten. Hieruit zijn de meest in het oog springende uitkomsten geselecteerd om als gesprekspunt te dienen tijdens de consultatieavond. Er wordt deze avond van de aanwezigen een bevestiging gevraagd van de uitkomst van de enquête. Ook kunnen nieuwe punten worden ingebracht. Pas in een later stadium gaat het om de mogelijkheden en kansen voor het dorp tot verbetering van de leefomgeving. Ook dan worden de bewoners weer uitgenodigd.

De gesprekspunten van de avond zijn:

1. milieuoverlast;

2. sociaal klimaat (verenigingsleven en vrijwilligerswerk);
3. (verkeers)veiligheid;

4. burgerparticipatie, meedenken en meedoen.

De avond wordt gehouden op dinsdag 27 maart a.s. om 19.30 uur in het Trefcentrum Kerensheide. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur. Wilt u deze avond bezoeken meldt u zich dan van tevoren telefonisch aan bij de telefoniste of via info@gemeentestein.nl onder vermelding van infoavond Stein. U krijgt dan de uitgebreide versie van de analyse per post bezorgd.

In dit artikel wordt per onderwerp ingegaan op de voornaamste conclusies van het onderzoek.

Buurtbeleving
De bewoners van Stein-Centrum en Kerensheide waarderen hun woon- en leefomgeving positief. Dat is met een rapportcijfer 7,3 gelijk aan het gemiddelde voor Stein. Bijna alle inwoners (96%) vinden het prettig tot zeer prettig wonen in hun wijk. Op de vraag of men vindt dat de buurt het afgelopen jaar voor- of achteruit is gegaan, antwoordt 20% dat zij vinden dat die achteruit is gegaan. Ruim de helft van de bewoners (58%) voelt zich thuis bij de mensen in de buurt.

Op de vraag of men zich medeverantwoordelijk voelt voor de leefbaarheid in de buurt, antwoordt 89% bevestigend. Dit is hoger dan het gemiddelde (84%) voor Stein.
Een kwart van de inwoners is als bewoner zelf actief om die leefbaarheid in de buurt te verbeteren.
Een derde van de bewoners van Stein-Centrum/Kerensheide weet niet of er een buurtbewonersorganisatie actief is, 23% is van mening dat er wel een buurtbewonersorganisatie actief is. Ten opzichte van het gemiddelde van Stein (38%) is dat weinig. Van die 23% voelt 54% zich door de buurtbewonersorganisatie voldoende vertegenwoordigd.

Woonklimaat
Het algemene oordeel over de eigen woning is in Stein-Centrum/Kerensheide scoort met een 7,5 iets lager dan het gemiddelde voor Stein (7,7). Een meerderheid van de bewoners (66%) wil beslist niet verhuizen binnen 2 jaar. De achterliggende reden om misschien wel te willen verhuizen is in veel gevallen de gezondheid/behoefte aan zorg of de huidige woning. Van degenen die misschien willen verhuizen, wil 63% wel in Stein blijven wonen.

Op de vraag of er in de buurt sprake is van overlast, antwoordt 71% bevestigend, dat is vrijwel gelijk aan het gemiddelde voor Stein. De belangrijkste veroorzakers van geluidsoverlast zijn volgens de bewoners uit Stein-Centrum/Kerensheide het verkeer, industriële bedrijven, jongeren op straat en bromfietsen. Stankoverlast wordt vooral veroorzaakt door verkeer; er wordt geen stankoverlast ervaren van industriële bedrijven. Daarnaast ervaart men overlast, van hondenpoep, afval/zwerfvuil en onkruid op straat.

Sociaal klimaat
De gemiddelde score voor sociale cohesie scoort in Stein-Centrum/Kerensheide lager dan het gemiddelde voor de gemeente Stein. Slechts een derde van de bevolking geeft aan in een gezellige buurt met veel saamhorigheid te wonen. Dat is de laagste score van heel Stein. Wel voelt een kleine meerderheid zich thuis bij de mensen in de buurt. De gehechtheid aan de buurt is gemiddeld. Medebepalend voor het sociale klimaat in een kern is het verenigingsleven en het vrijwilligerswerk. Stein-Centrum/Kerensheide kent het laagste percentage actieve vrijwilligers van alle kernen van Stein: 10% minder dan het gemiddelde voor Stein en maar liefst 22% minder dan de hoogst scorende kern Berg aan de Maas/Nattenhoven. Dit zal een agendapunt zijn tijdens de consultatieavond.

Veiligheid
Het percentage inwoners in Stein-Centrum/Kerensheide dat aangeeft zich wel eens onveilig te voelen in de eigen buurt is 22%, gemiddeld voor Stein is dat 28%. Die onveiligheidsgevoelens worden voornamelijk s avonds ervaren door bewoners. Voor 25% van die bewoners is dat reden om bepaalde plekken in de buurt te mijden.
Opvallend vaak wordt bij de onveilige plekken het Steinerbos en omgeving aangegeven.
Uit de politieregistratie komt echter naar voren dat het aantal geregistreerde feiten en delicten in Stein-Centrum/Kerensheide niet bijzonder hoog is. Er zijn ook geen opvallende zaken te melden in de diverse categorieën. Het aantal geregistreerde feiten en delicten per 1000 inwoners is gelijk aan het gemiddelde voor Stein.

Voorzieningeniveau
Het algemene oordeel over de verkeersvoorzieningen in Stein-Centrum/Kerensheide scoort een 5,4; dat is gelijk aan het gemiddelde voor heel Stein. Bij de tevredenheid over de verschillende voorzieningen zoals parkeergelegenheid, trottoirs en voetpaden, oversteekplaatsen, veiligheid schoolroutes, fietsvoorzieningen, busverbindingen en voorrangsregelingen wijken de cijfers nauwelijks af van de gemiddelden voor heel Stein. Het minst tevreden is men over de verkeerssnelheid, het meest tevreden over de trottoirs en voetpaden.

De buurtvoorzieningen in Stein-Centrum/Kerensheide worden door de bewoners het hoogst gewaardeerd van heel Stein. Dit is te verklaren door het feit dat deze kern het centrum is van de gemeente Stein en beschikt over de meeste voorzieningen. Het hoogst gewaardeerd (in vergelijking met de gemiddelden voor Stein) worden: winkels voor dagelijkse boodschappen, speelmogelijkheden voor kinderen en groenvoorzieningen. Minder tevreden is men over buurt-/gemeenschapshuizen, sportvoorzieningen en parkeergelegenheid.

De mening over de gemeente Stein
De gemeente Stein als woonplaats wordt door de inwoners van Stein-Centrum/Kerensheide gewaardeerd met een rapportcijfer van 6,8 het hoogste cijfer, samen met dat van Nieuwdorp - van alle kernen. Van de bewoners geeft 10% aan dat er sprake is van vooruitgang van de gemeente het afgelopen jaar, 19% vindt de ontwikkeling achteruit gegaan. Het grootste gedeelte van de bewoners (85%) vindt dat er problemen zijn in de gemeente; de belangrijkste problemen volgens deze bewoners zijn de parkeerproblematiek, slecht openbaar vervoer en verkeersonveiligheid.

Van de ondervraagde bewoners is 20% tevreden over het huidige gemeentebestuur; 19% is daarover ontevreden. Driekwart van de inwoners van Stein-Centrum/Kerensheide is van mening dat de gemeente doorgaans onvoldoende rekening met de wensen van de bevolking bij het nemen van beslissingen. Van de mogelijkheden voor inwoners om invloed uit te oefenen op het beleid en het doen en laten van de gemeente zien zij het houden van enquêtes als belangrijkste, gevolgd door inspraakmogelijkheden en het inschakelen van
buurtorganisaties/dorpsraad. Net zoals de andere bewoners van Stein vinden de inwoners van Stein-Centrum/Kerensheide dat het gemeentebestuur zich moet presenteren op wijkbijeenkomsten om in contact te komen met de burger. De score van Stein-Centrum/Kerensheide was bij deze vraag overigens wel de laagste (82%); het gemiddelde voor Stein is 86%. 27% van de ondervraagden is van mening dat gemeenteraadsleden over het algemeen wel weten wat er speelt onder de mensen.

{