Gemeente Den Haag

Het Haagse college van Burgemeester en Wethouders heeft een tienpuntenplan om "van probleemwijken, prachtwijken te maken".

Dit plan is in een brief aan minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie(pdf. 45 kB) aangeboden. Samenwerking tussen verschillende departementen is daarbij noodzakelijk omdat de aanpak van probleemwijken om een integrale benadering vraagt. "Tot nu toe is samenwerking eerder uitzondering dan regel en zonder die samenwerking blijft de belofte van het nieuwe kabinet een dode letter", aldus wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen).

In Den Haag werkt het college al jaren in wijken als Transvaal, Den Haag Zuidwest en Laak Centraal. De ervaring leert dat er sprake is van een complex aan problemen in de wijken.
Wethouder Marnix Norder: "De aanpak van achterstandswijken is meer dan het vernieuwen van de woningen en stenen stapelen. Ook op sociaal en maatschappelijk gebied moet er van alles gebeuren". Zo is het bijvoorbeeld van belang dat er volop wordt geïnvesteerd in onderwijs en de jeugd. Onderwijsinstellingen zijn een belangrijke spil in een wijk en worden actief betrokken bij een wijk. Het Haagse college ondersteunt het principe van brede school en wil dat ook graag stimuleren maar dat betekent wel dat regelgeving en financiering op een andere manier vorm moeten krijgen. Nu worden bijvoorbeeld onderwijs en kinderopvang uit verschillende bronnen gefinancierd en vallen ze ook onder andere ministeries.

Samenwerking
"En zo moet ook de normering voor scholen in achterstandswijken worden aangepast. Nu moeten ze vaak te snel dicht door een tekort aan leerlingen tijdens een herstructureringsperiode. Een gevarieerd aanbod van onderwijs is belangrijk ook al is er tijdelijk minder vraag naar. Kortom, een minister die zich in mag zetten voor probleemwijken is geweldig maar krijgt ze ook de mogelijkheid werkelijk iets te veranderen? Zonder onvoorwaardelijke samenwerking tussen de verschillende ministeries zal het één minister niet lukken de ambities van dit kabinet waar te maken", aldus wethouder Norder.

In het Haagse tienpuntenplan worden zo verschillende onderwerpen genoemd waarbij regelgeving en financiering moeten worden aangepast. Dat varieert van maatregelen om de hoge werkloosheid in achterstandswijken aan te pakken tot het publiekrechtelijk toezicht van het rijk op woningcorporaties of het breder kunnen inzetten van geld voor stedelijke vernieuwing.

Ambities
"Het nieuwe kabinet heeft flinke ambities. Dat is goed. Maar het vraagt wel om een andere manier van werken. Om van probleemwijken prachtwijken te maken moeten de schotten tussen de ministeries weg, anders maak je niet in 8 tot 10 jaar een prachtwijk van een probleemwijk", aldus wethouder Norder.