Nederlandse studenten adviseren Argentijnse provincie

19.03.2007 / 09:13 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Open universiteit nederland

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

Open Universiteit: Nederlandse studenten adviseren Argentijnse provincie

Studenten Milieuwetenschappen van de Open Universiteit Nederland adviseren de Argentijnse provincie Mendoza bij het opzetten van het provinciaal omgevingsplan. De adviezen gaan met name over het organiseren van de participatie van belanghebbenden en het draagvlak. De provincie Mendoza heeft in een persbericht aangekondigd dat de adviezen van de Nederlandse studenten richting zullen geven aan het vervolg van het project.

Draagvlak
De provincie Mendoza is bezig met het ontwikkelen van een omgevingsplan voor haar grondgebied, waarin duurzame ontwikkeling een belangrijke rol speelt. Een van de moeilijkste aspecten van zo'n traject is feeling houden met alle actoren en betrokkenen in het plannen van duurzame ontwikkeling. De studenten van de Open Universiteit hebben de provincie geadviseerd om de innovatieve methoden die onder andere in Drenthe en Limburg zijn gebruikt, toe te passen op een manier die aangepast is aan de Argentijnse omstandigheden.

Virtueel milieuadviesbureau
Voor de Nederlandse studenten is deze adviesopdracht een onderdeel van hun opleidingsprogramma. Als medewerkers van een Virtueel milieuadviesbureau moeten zij werken aan echte opdrachten voor echte opdrachtgevers. De onderlinge samenwerking en de contacten met de opdrachtgevers verlopen daarbij grotendeels via internet. De studenten zijn dan ook niet zelf naar Argentinië geweest: zij konden uitstekend contact houden met de opdrachtgevers via internet. De presentatie van de eindresultaten verliep bijvoorbeeld via videoconferentie. Daarbij waren aan Argentijnse kant onder andere aanwezig de projectleider van het Mendoza-omgevingsbeleid, Alejandro Drovandi, en zijn team, de staatssecretaris van Milieu van de provincie Mendoza, Carlos Gustavo Morgani, en enkele medewerkers van de Universidad de Cuyo (zie foto).

ALFA-programma
De opdracht voor de provincie Mendoza is een gevolg van de samenwerking van de faculteit Natuurwetenschappen met onder andere de Universiteit Nacional de Cuyo (Argentinië) in het kader van het ALFA-programma. ALFA staat voor América Latina - Formación Académica. Dit EU-programma streeft naar samenwerking tussen instellingen voor hoger onderwijs in de EU en Zuid-Amerika. Een van de projecten is de ontwikkeling van een volledige internationale Master on Sustainable Development and Governance. Een groep van universiteiten uit Zuid-Amerika en Europa, waaronder de Open Universiteit Nederland, werkt onder leiding van de Universität Lüneburg (D) aan deze opleiding.

Virtual consultancy
Binnen deze opleiding is de Open Universiteit verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het cursusmodel voor virtual consultancy. Het Mendoza-adviestraject is een van de eerste pilots hiervoor. In dit model werken studenten afkomstig uit verschillende vakgebieden en uit verschillende werelddelen samen via een e-platform. In deze ict-omgeving vinden zij alle instrumenten die ze nodig hebben om met elkaar het project tot een goed einde te brengen. Eind februari presenteerde het studententeam hun werk al online op de ALFA-conferentie in Lima (Peru). Eveneens online presenteerde de faculteit Natuurwetenschappen daar het model voor virtueel projectwerk voor deze master. Inmiddels is naar aanleiding van de pilot besloten dat ' international virtual consultancy' volgens het didactisch model van het virtueel milieuadviesbureau in het thesisjaar van de internationale master zal worden ingebouwd.


Noot voor de redactie (