Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

ONAANGEKONDIGDE INSPECTIES KEURMERKTAXI'S

Stichting TX-keur maakt onaangekondigde inspecties mogelijk bij taxiondernemingen met een keurmerk.

Den Haag, 19 maart 2007 De kwaliteitsnorm voor TX-Keurtaxiondernemingen met personeel is op 15 maart ingrijpend gewijzigd. Het is nu mogelijk om taxi's onaangekondigd te inspecteren en om mystery guests in te zetten om de kwaliteit van taxi's te controleren.

De meeste taxi's met het TX-Keurmerk vallen onder een kwaliteitsnorm die niet voldoende regelde dat onaangekondigd geïnspecteerd kan worden. Alleen de zelfstandige taxichauffeurs zonder personeel, de zogenaamde 'eigen rijders', konden tot nu toe onaangekondigd gecontroleerd worden. Hiermee was Stichting TX-Keur niet tevreden. Zoals de voorzitter van de Stichting, mevrouw Cecile Bakermans zei: "Het is niet voldoende dat de kwaliteit van de taxi's goed is op het moment van de jaarlijkse audit. Alle 364 andere dagen van het jaar moet het ook goed zijn. Om dat te bewaken moeten we onaangekondigd kunnen inspecteren". Ook van consumenten en uit de branche zelf kwam kritiek op deze lacune in de regeling. De goede taxi ondernemers ergeren zich eraan dat soms auto's rondrijden met een kwaliteitskeurmerk die dat zeker niet verdienen. Mevrouw Bakermans was tevreden met het resultaat: "We kunnen nu snel aan de slag".

Het TX-Keur is in 2004 geïntroduceerd en staat voor landelijke kwaliteitseisen waaraan taxichauffeurs moeten voldoen. Het TX-Keur is een uiting van bewezen en gecontroleerde kwaliteit. De consument die bij een keurmerktaxi instapt is verzekerd van een eerlijke en verzorgde rit. Zo kan de reiziger in een keurmerktaxi rekenen op een beleefde, vakbekwame en servicegerichte chauffeur in een verzorgd voertuig. Sinds 2004 rijden er in Nederland ca. 12.500 gecertificeerde voertuigen rond, wat bijna 50% van de markt betekent. Voor de consument is een keurmerktaxi te herkennen aan de blauwe TX-Keurstickers op het voertuig.

Einde persbericht

---

Noot voor de redactie (