Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
44 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen op 19 maart 2007)


In de Brug van woensdag 7 maart stond een interview met ex-minister van Verkeer en Waterstaat, mevrouw Karla Peijs. Zij zegt hierbij over de 2e aansluiting in De Meern op de A12: "..ik denk dat ik zeker eens in de drie weken vroeg: 'hoe is het met de afslag?' Ik vind dat je niet Leidsche Rijn kunt bouwen zonder de afslag op de A12, dat is toch te gek? Maar ja, dat zit niet in Rijkswaterstaat en niet in het Rijk, het zit in de gemeente. Die krijgt de grond niet onteigend." Bij de beantwoording van eerdere schriftelijke vragen (2006/105), heeft u aangegeven dat de gemeente deelneemt in de Stuurgroep A12 Bravo, de communicatie door de Provincie geschiedt en een artikel 19.1 WRO verzoek is ingediend bij de gemeente Woerden. Volgens de website van de A12 Bravo werd de artikel 19.1 WRO procedure echter pas in februari opgestart.

Tijdens de bijeenkomst vorige week van het Mobiliteitsplatform en Platform Centrumplan De Meern, waarbij zowel raadsleden als wethouder de Weger aanwezig waren, werd vermeld dat de 2e aansluiting bij de A12 nog immer gepland is voor eind 2009. Navraag bij de projectleider van de A12 Bravo leert dat elke ontwikkeling vóór 1012 winst is. Bovendien zou dan dit jaar al het zand moeten worden gestort als ondergrond voor de weg, vanwege de duur van het zettingproces. In de antwoorden op de schriftelijke vragen, 2006/15 heeft u gemeld dat er een bandbreedte is afgesproken bij de planning en dat de planning nog immer zeer onzeker is vanwege onteigening- en andere planologische procedures.

In vervolg op deze gegevens, verzoekt D66 u om antwoorden op de volgende vragen:

1. Kunt u een geactualiseerde planning geven voor de oplevering van de 2e aansluiting bij de A12?
2. Wie is er nu verantwoordelijk voor de - nu al jarenlange - vertraging? De gemeente Woerden, de gemeente Utrecht, de provincie?
3. De ervaring leert dat bij andere grondverwervingoperaties binnen de gemeente Utrecht, de onderhandelingen zeer infrequent en langdurig kunnen zijn. In hoeverre geeft u als gemeente prioriteit aan de grondverwerving ter plekke?
4. Waarom geeft u niet méér prioriteit aan de grondverwerving op deze plek?
5. Het afgelopen jaar zijn er bijna 600 woningen opgeleverd in Vleuterweide en de Balije. De enige manier waarop Veldhuizen, Vleuterweide, de Balije richting de A12 kunnen rijden is via de Veldhuizerweg. Vindt u de toename van het verkeer op deze 2-baansweg nog immer verantwoord bij gebrek aan een 2e aansluiting op de A12?
6. Is de artikel 19.1 WRO procedure nu wel of niet opgestart?
7. U antwoordde vorig jaar bij de schriftelijke vragen dat deze procedure zou worden opgestart. Dat was in september n.a.v. de Stuurgroepvergadering van mei 2006. Waarom heeft het nu wederom zo lang moeten duren voordat de procedure is opgestart?


---- --