Gemeente Hilversum

Vragen van de PvdA inzake hoger opgeleide vluchtelingen in de bijstand in Hilversum

19 maart 2007
Geacht college van burgemeester en wethouders,

Hierbij wil ik u namens de gemeenteraadsfractie van de Partij van de Arbeid in Hilversum in het kader van artikel 41 van het Reglement van Orde enige vragen stellen.

Het betreft de specifieke groep van hoger opgeleide vluchtelingen in de bijstand in Hilversum. Doordat veel buitenlandse diploma's niet in Nederland worden erkend of een lagere waardering krijgen, is het vaak niet mogelijk voor deze mensen om werk te vinden. Veel hoger opgeleide vluchtelingen zijn daarom in hun beginperiode in Nederland op de bijstand aangewezen. Ze hebben zoals alle uitkeringsgerechtigden de plicht om algemeen geaccepteerd werk te aanvaarden. Maar de Wet werk en bijstand geeft gemeenten ook de vrijheid om vluchtelingen met potentie een (verkorte) hogere opleiding te laten volgen met behoud van hun uitkering, zodat zij de kans krijgen door te groeien naar een duurzame baan die bij hun capaciteiten past. In veel gemeenten, waaronder Hilversum, is dit echter nog niet mogelijk. Hierdoor kan het gebeuren dat iemand die in het land van herkomst als arts is opgeleid, in Nederland verplicht wordt om schoonmaakwerk te doen. De PvdA Hilversum vindt dit niet alleen een verspilling van kansen voor het individu, maar kapitaalvernietiging voor de maatschappij. Daarom wil ik de volgende vragen aan het college stellen:


1. Momenteel is 29% van de hoger opgeleide vluchtelingen in Nederland werkloos, ten opzichte van 7% van de hoger opgeleide Turkse of Marokkaanse Nederlanders en 3% van de hoger opgeleide autochtone Nederlanders. Zijn er cijfers bekend van het aantal werkloze hoger opgeleide vluchtelingen in Hilversum? Zo ja, om hoeveel mensen gaat het?

2. Uit het onderzoek 'De arbeidsmarktpositie van hoger opgeleide vluchtelingen' (Regioplan, maart '06) is het volgende citaat overgenomen: "Om hoger opgeleide vluchtelingen duurzaam te laten uitstromen uit een uitkering, verdient het aanbeveling dat gemeenten het volgen van een (verkorte) hbo- of wo-opleiding met behoud van uitkering mogelijk maken."
Is het college het eens met deze stelling? Zo nee, waarom niet?
3. De Stichting Vluchteling-Studenten UAF biedt vluchtelingen met een hogere opleiding omscholingstrajecten aan van twee á drie jaar, waarbij de stichting zorg draagt voor de studiekosten. In Hilversum heeft het UAF momenteel al meerdere cliënten. Is het college bereid gebruik te maken van de diensten en expertise van de Stichting UAF in het kader van de reïntegratie van hoger opgeleide vluchtelingen?

4. Momenteel biedt het reïntegratiebeleid van Hilversum geen ruimte om hoger opgeleide vluchtelingen een reïntegratietraject aan te bieden dat past bij hun niveau. Bent u bereid uw beleid ten aanzien van hoogopgeleide vluchtelingen te herzien, zodat hoger opgeleide vluchtelingen in de bijstand een (verkorte) hogere opleiding kunnen volgen met behoud van hun uitkering?
5. Zo ja, wanneer verwacht het college dat de raad geïnformeerd zal worden over de manier waarop het college het reïntegratiebeleid ten aanzien van deze doelgroep gaat aanpassen?

In afwachting van uw antwoord teken ik met vriendelijke groet,

Femke van Drooge
Namens de Partij van de Arbeid Hilversum

Antwoorden van burgemeester en wethouders


1. Ja, medio 2006 is onderzoek gedaan naar het aantal werkloze hoger opgeleide vluchtelingen in Hilversum. Op dat moment was het aantal bepaald op 15 met een Wwb uitkering.

2. Ja, het college is het eens met genoemde stelling. Gemeenten hebben inmiddels de bevoegdheid om toestemming te geven met behoud van bijstandsuitkering te studeren. Vluchtelingen die door een aanvullende studie wel aansluiting vinden met de arbeidsmarkt, vinden niet alleen sneller een baan op hun eigen niveau, maar zullen ook veel minder terugkeren in de bijstand. Gemeenten hebben er daarom ook zelf belang bij meer van deze bevoegdheid gebruik te maken. Overigens kan er ook gekeken worden naar een combinatie van deeltijd leren en deeltijd werken, waar dit elkaar aanvult.
3. Ja, de gemeente heeft reeds sinds het najaar van 2006 contact met de Stichting Vluchtingenstudenten UAF en maakt al gebruik van haar expertise. Daarnaast maakt de gemeente ook gebruik van de expertise van andere instellingen, zoals Emplooi en Banenoffensief.

4. Ja, de gemeente heeft reeds sinds het najaar van 2006 contact met de Stichting Vluchtingenstudenten UAF en maakt al gebruik van haar expertise. Daarnaast maakt de gemeente ook gebruik van de expertise van andere instellingen, zoals Emplooi en Banenoffensief.

5. Ja, de gemeente is bereid het reïntegratiebeleid ten aanzien van hoger opgeleide vluchtelingen aan te passen. Medio 2006 is naar aanleiding van een onderzoek van Regioplan naar de arbeidsmarktpositie van hoger opgeleide vluchtelingen, onderzoek gedaan in Hilversum naar het volume hoger opgeleide vluchtelingen, het aanbod in begeleiding voor deze specifieke doelgroep en de aanpassing van het Hilversums reïntegratiebeleid.
6. Het college neemt deze aanpassing mee in de de reïntegratievisie die eind maart met de Commissie Welzijn besproken wordt. Indien nodig worden daarna de Reïntegratieverordening en de beleidsregels aangepast, samen met evt. andere wijzigingen op grond van de reïntegratievisie.

Vaak zijn vluchtelingen te hoog opgeleid voor het werk dat zij doen. Een probleem is dat de gevolgde opleiding in het land van herkomst niet aansluit op de arbeidsmarkt in Nederland. Met een aanvullende opleiding van een of twee jaar sluit de gevolgde opleiding vaak wel. De Wet werk en bijstand geeft gemeenten de bevoegdheid om voor hoger opgeleide vluchtelingen afwijkend reïntegratiebeleid te hanteren. Tevens worden nu de mogelijkheden verkend om een project in de vorm van een pilot te starten voor deze specifieke doelgroep. Hierbij zullen de instellingen, zoals UAF, Emplooi en Banenoffensief, maar ook Bureau Nieuwkomers en Stichting Vluchtelingenwerk worden betrokken.

Hilversum, 13 maart 2007
burgemeester en wethouders van Hilversum
de secretaris de burgemeester
J.H. van der Vegt E.C. Bakker