European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/21

Brussel, 19 maart 2007

7446/07 (Presse 52)

(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Mauritanië

Het verheugt de Europese Unie dat de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 11 maart 2007 over het algemeen vreedzaam is verlopen. De verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie had het voorrecht de eerste ronde van deze verkiezingen die cruciaal zijn voor de terugkeer naar een democratisch regime in het land, van nabij mee te maken.

De Europese Unie prijst de regering dat zij voor de Mauritaanse kiezers de omstandigheden heeft geschapen om in alle vrijheid en zonder dwang of druk uit verschillende kandidaten de president van de Republiek te kiezen. De relatief hoge opkomst getuigt van de diepe wens van de Mauritaanse kiezers om een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van hun land te beginnen en deel te nemen aan de verankering van een duurzame en stabiele democratie in Mauritanië.

De Europese Unie stelt met tevredenheid vast dat de regering de toezegging is nagekomen om tijdens de verkiezingscampagne en de eerste ronde van de verkiezingen neutraal te blijven. De technische organisatie van de verkiezingen is bevredigend gebleken, ondanks de specifieke en vaak moeilijke omstandigheden in het land.

De Europese Unie hoopt dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die voor 25 maart is gepland, in alle kalmte en sereniteit en met strikte inachtneming van transparantie en neutraliteit, conform de toezegging van de Mauritaanse regering, zal verlopen.

De Europese Unie neemt er nota van dat de transparantie van de verkiezingen onder meer is versterkt door de aanwezigheid van een verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie, die op 14 maart 2007 haar eerste verklaring heeft gepubliceerd.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.