Basisscholen hebben zin in Lentekriebels


Week van de Lentekriebels: 19 tot en met 23 maart 2007

WOERDEN, 20070316 -- Op maandag 19 maart begint de Week van de Lentekriebels. Met deze tweede editie van de Week van de Lentekriebels besteden ruim 200 basisscholen in Nederland aandacht aan relaties en seksualiteit in hun lesprogramma voor groep 1 t/m 8. De week wordt georganiseerd door basisscholen in samenwerking met het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ en GGD'en.

Aandacht voor relaties en seksualiteit in het basisonderwijs is belangrijk. Kinderen worden via media als televisie en internet steeds vaker geconfronteerd met seksueel getinte beelden. Deze beelden zijn vaak eenzijdig, rolbevestigend en weinig gevoelsmatig. Daarom is het goed als hier thuis en op school goede en juiste informatie tegenover wordt gezet. Daarnaast is belangrijk dat er aandacht is voor normen en waarden rondom relaties en seksualiteit. Kinderen leren hierdoor respect voor zichzelf en de ander te hebben. Kinderen leren vaardigheden die ze nodig hebben in het omgaan met elkaar. Op latere leeftijd zijn ze hierdoor beter in staat keuzes te maken bij het aangaan van (seksuele) relaties.

Ballonnenactie
Met steun van de regionale GGD'en voeren de scholen allerlei activiteiten uit rondom het thema relaties en seksualiteit. Zo wordt een gedichtenwedstrijd gehouden, zijn er optredens over de liefde door een poppentheater en een kindertheater en worden lessen over vriendschap, verliefd-zijn, intimiteit en seksualiteit gegeven. Ouders van leerlingen worden actief betrokken bij de activiteiten. Alle deelnemende scholen starten de week op maandagochtend 19 maart met een ballonnenactie, waarbij de kinderen aan de ballon een kaartje hangen met een lieve wens voor iemand anders.

De Week van de Lentekriebels wordt mogelijk gemaakt door subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.