Open Brief: Geef Utrecht zijn MUM


UTRECHT, 20070319 -- De architect Wubbo Hazewinkel en de kunstenaar Roeland Schweitzer doen een oproep aan de stad Utrecht, bestuurders, ondernemers en bewoners, om te komen tot een visionair museum voor moderne kunst bovenop het nieuw te bouwen Hoog Catharijne. Hiertoe sturen zij een open brief naar de media.

Open brief aan Utrecht, stad, bewoners, instellingen en bedrijven

Utrecht, 16 maart 2007

Geef Utrecht zijn MUM.

Utrecht heeft nu de unieke kans om echte hedendaagse grandeur toe te voegen.
Eindhoven heeft het al, Groningen heeft het, Maastricht heeft het.
Amsterdam krijgt het.
Utrecht heeft het nog niet en heeft nu wel de kans. Een prachtkans.

Bovenop het Catharijne "Hart van Nederland" kan Utrecht een indrukwekkend museum voor moderne kunst bouwen. Een markant bouwwerk, hoogwaardige architectuur, met allure en visie ontworpen. Het kan een prachtig landmark voor de stad worden. Een enorme publiekstrekker ook, zie bijvoorbeeld het succes van het Groninger Museum. En de kosten gaan meevallen! Het betekent gewoon beter benutten van een dakpartij die er toch al komt, dus geen dure grondkosten. De fundering moet wat steviger, dat is het belangrijkste.
Het gaat om het gezicht van een stad. Het centrum van Nederland. De entree voor honderdduizenden bezoekers, iedere dag. De directe aansluiting op het station is uniek. Gecombineerd met tentoonstellingen van internationaal niveau kan het een groot publiek verleiden, inclusief de buitenlandse toeristen in Amsterdam. Het is een economische stimulans, waar de hele stad van kan profiteren.

Nu eindelijk de ontwikkeling van het nieuwe Hoog Catharijne in beweging komt, is dit moment een unieke kans om bovenop het nieuwe Hoog Catharijne een fantastisch landmark neer te zetten, een museum als het Guggenheim in New York of in Bilbao. Niet in concurrentie met de Dom maar als een aanvulling, verrijking, een krachtige vorm van contrastwerking tussen 21ste eeuw en 15de eeuw.
En we noemen het geen museum meer. Tate Modern in Londen, dat klinkt fris.
Het MoMa in New York, dat klinkt. Het MUM in Utrecht. Het Moderne Utrecht Museum, Museum Utrecht Modern, mag ook.

De huidige ligging van het Centraal Museum is teveel bezijden het centrum, op een beklemde locatie in een minder geschikt gebouw. Dit is de kans om Utrecht een stap vooruit te helpen.
Het museum in Groningen kwam tot stand dankzij een genereus gebaar van de Gasunie. Dit moet in Utrecht zeker ook kunnen, gezien de hoofdkantoren van allerlei grote ondernemingen in Utrecht.
Utrecht, bestuurders, ondernemers en bevolking, grijp de unieke kans om de stad naast de onvolprezen Dom een tweede kwaliteitsbeeld te geven van dezelfde orde van grootte.
Wij willen graag met alle belangstellenden hierover in gesprek, we willen het idee vleugels geven en daadwerkelijk bijdragen om de realisatie van de grond tillen.

Wubbo Hazewinkel, architect
Roeland Schweitzer, kunstenaar

Reacties naar:
roeland@schworks.nl of hazewinkel@hazcon.nl