Volg het verder verloop van deze zaak op: http://www.hollandmet.com

US Private Equity investeerder treft Nederlands echtpaar in Dubai


Nederlands echtpaar vecht tegen Power Plate en Amerikaans Private Equity Investeerder J.H. Whitney & Co

DUBAI, 20070319 -- Machines die worden ontvreemd terwijl er beslag op is gelegd, een claim van 22 miljoen euro, vonnissen waar tot op de dag van vandaag niets van wordt uitgevoerd. Het Brabantse echtpaar Frans Giezen en Nelke van Aspert, woonachtig in Dubai en oprichters van Power Plate Middle East, probeert sinds een half jaar de schade vergoed te krijgen die Power Plate International, eigendom van de Amerikaanse private investeerder in Pizzahut, Herbalife en Brooks Sport, haar heeft toegebracht.

In het najaar van 2004 besloot het Nederlandse echtpaar -Frans Giezen en Nelke van Aspert- het Nederlands fitnessmerk Power-Plate -na herhaaldelijke, mislukte, pogingen van derden- te introduceren op de Midden Oosten markt. Het merk werd bekend door de Nederlandse diva Conny Breukhoven en fitnessgoeroe Guus van der Meer.

Het echtpaar begon destijds, na al hun bezittingen verkocht te hebben, tezamen met hun 3 kinderen aan deze avontuurlijke onderneming. Na vele investeringen, persoonlijke offers, up en downs, bloed, zweet en tranen, wisten zij in een relatief korte tijd te presteren en de naamsbekendheid op te bouwen van nul tot een gevestigd merk. Maar liefst 650 machines werden verkocht in minder dan 2 jaar.

In het voorjaar van 2006 kwam de overname van Power Plate door de Amerikaanse Private Equity Investeerder J.H. Whitney & Co, tot stand. Zowel Guus van der Meer alsmede de nieuwe bestuurders van Power Plate International beloofden dat alles bij het oude zou blijven.

Toch was er al snel sprake van een vernieuwd contract. Dit werd -na een bliksembezoek- aangeboden met als reden dat het 'huidige' contract niet zou deugen. Na een vooraanstaand advocatenkantoor in Dubai te hebben geraadpleegd werd het het echtpaar duidelijk dat het contract op maar liefst 35 punten - waarvan 5 illegaal volgens het recht van het Midden Oosten - bijzonder nadelig voor hen als distributeur was.

In de tussentijd werden ettelijke malen emails met een dreigende toon aan het echtpaar verzonden in de vorm van het niet meer zullen leveren van machines en de op handen zijnde liquidatie van Power Plate International waar zij als distributeur een contract mee hadden. Toen zij het management op de hoogte stelden dat het contract ondeugdelijk was werd er 'vriendelijk' verzocht alle correspondentie aan de advocaten over te laten.

Op 19 oktober 2006 werd het huidige contract met het echtpaar uiteindelijk zonder enige eerdere aankondiging met onmiddellijke ingang door Power Plate International opgezegd. De opzeggingsgronden waren onwaar en gebaseerd op feiten en omstandigheden die reeds maanden en soms al meer dan anderhalf jaar aan Power Plate International bekend waren. Het was overduidelijk dat de aangevoerde redenen deze opzegging totaal niet rechtvaardigden.

"Ons is onrecht aangedaan. Wij hebben het zware werk verrricht en nu we eindelijk de vruchten zouden kunnen plukken, trekt Power Plate International gebaseerd op leugens, de stekker eruit!", zegt een geëmotioneerde Nelke van Aspert. "Dit is onacceptabel, we hebben ook 22 personeelsleden gedwongen op straat moeten zetten. Maar we hebben alle vertrouwen in het Nederlands rechtssysteem en we blijven vechten voor ons recht." "Het is beter dat zij snel tot een inkeer komen want we gaan door tot het uiterste" voegt Frans Giezen daaraan toe.

De uitlatingen van het echtpaar zijn gebaseerd op een aantal gewonnen rechtzaken in Nederland. Alle kort gedingen zijn tot op heden in het voordeel van het echtpaar beslist. Inmiddels is een bodempocedure gestart.

Onlangs wees de rechter in kort geding een bedrag van 900.000 Euro aan het echtpaar toe als voorschot op de totale claim en werd zelfs aansprakelijkheid van Guus van der Meer op voorhand niet ondenkbaar geacht. Het eerder gelegde beslag op zijn bezittingen mocht daardoor blijven liggen.

Tot aan vandaag werd echter niet overgegaan tot enige betaling. Het echtpaar heeft daarom inmiddels vele beslagen laten leggen. Nelke van Aspert: "Blijkbaar voelen zij zich boven de wet verheven, want kortgeleden werd zelfs een aantal machines waarop beslag was gelegd vervreemd, wat uiteraard een strafbaar feit is."

Wanneer definitief uitsluitsel in de zaak komt is onbekend. Het echtpaar wil intussen ook buiten de rechtzaal waarschuwen voor het gedrag van bestuurders van hedgefondsen en private equity investeerders. "Het zijn niet alleen 'de grote jongens' zoals Stork, die ermee te maken hebben", licht Frans Giezen toe. "Laat door ons voorbeeld vooral duidelijk zijn dat het ook de kleinere ondernemer kan gebeuren."



Voor de redactie:

Frans Giezen / Nelke van Aspert
nelke@hollandmet.com
+971.50.456.0.874
Advocaten Marielle Koppenol / Jan Meuleman
Tel +31.20.605 63 93