CopyrightVrij.nl introduceert gratis beeldbank


DAMWOUDE, 20070319 -- CopyrightVrij.nl lanceert, middels een netwerk van (amateur) fotografen, een beeldbank voor gratis lage resolutie (nieuws) foto's. Alle afbeeldingen geplaatst op de website mogen gratis gebruikt worden door derden.

Oprichtster Esther van der Wal: "Veel mensen hebben tegenwoordig een weblog of website. Deze mensen gebruiken daarop veel en vaak foto's. Vaak worden deze gedownload van internet en vervolgens op de website geplaatst. Men realiseert zich echter niet dat dit niet mag zonder de toestemming van de fotograaf. Ik ken vele gevallen waarbij mensen alsnog een hoge boete kregen van de maker van de foto."

CopyrightVrij.nl lanceert nu een beeldbank met gratis lage resolutie foto's. Door een netwerk van (amateur)fotografen bouwen zij een grote beeldbank op. Alle foto's die geplaatst worden op www.copyrightvrij.nl mogen gratis en zonder copyrightvermelding gebruikt worden. De fotografen bieden hun foto's gratis aan ter download. De foto's worden in lage resolutie aangeboden zodat ze geschikt zijn voor webpublicatie.

Welk voordeel hebben de fotografen hierbij? Is het niet de zoveelste broodroof? Mevrouw van der Wal: "Nee dat is absoluut niet onze intentie. De fotografen krijgen bij ons de mogelijkheid om in de omschrijving van de foto gegevens op te nemen waarbij zij het origineel, dus de hoge resolutie foto, ter verkoop aanbieden. Deze kunnen interessant zijn voor bijvoorbeeld de publicerende media als kranten, tijdschriften etc. Wij willen vooral voor de particulier en voor de kleine ondernemer lage resolutie foto's aanbieden waar nu eens niet voor betaald hoeft te worden, ook geen klein bedrag."

Het gebruik van CopyrightVrij.nl is gratis. Gebruikers dienen zich wel eenmalig, overigens tevens gratis, te registreren. Men kan zich aanmelden als fotograaf maar ook als gebruiker.