Gemeente Enschede

Rijksmonument optimaal in stand houden

De toren van de Grote Kerk op de Oude Markt krijgt een opknapbeurt. Dit laat-romaanse bouwwerk staat vanaf 19 maart tot en met eind dit jaar in de steigers. De rijksmonumentale status van de toren en het specialistische werk dat uitgevoerd wordt, maken de restauratie tot een speciaal en bijzonder project in de binnenstad van Enschede.

Uit inspectie is gebleken dat restauratie nodig is om het monument in goede staat te houden. De werkzaamheden starten maandag 19 maart a.s. Als eerste wordt er begonnen met het plaatsen van een steiger om de toren. Op maandag 2 april starten de restauratiewerkzaamheden die tot eind november 2007 duren. De toren wordt voor ruim EUR 1 miljoen van top tot teen aangepakt. Het natuursteen wordt hersteld en waar nodig vervangen. Ook worden de constructieve delen aan de binnenzijde van de toren aangepakt.

Het Vastgoedbedrijf Enschede van de gemeente Enschede is opdrachtgever voor dit project. De werkzaamheden aan de toren worden in bouwteamverband uitgevoerd door De Witte - Van der Heijden Architecten, Slotboom Steenhouwers en Aannemersbedrijf Wesselink. Deze partijen zijn gekozen om hun specifieke expertise en ervaring.

Tegen het midden van de 13e eeuw werd de zware laat-romaanse zandstenen toren aan de kerk toegevoegd. In 1480 werd de toren bij de vergroting van de kerk verhoogd. Bij het herstel na de stadsbrand van 1862 kreeg de toren een achtkantige lantaarn, die bij de restauratie in 1926/28 plaats maakte voor de huidige spits, terwijl de onderbouw grotendeels vernieuwd werd. De toren heeft een vrij rijk behandelde boogingang. Op de eerste verdieping zijn sporen gevonden van een gewelfde torenkapel. In de vierde laag bevinden zich vernieuwde twee- en driedelige romangotische galmgaten. In de muur van de kerk is een stenen zonnewijzer uit 1836 ingemetseld, met daaronder een tijdvereffeningslus met datumaanwijzing en een aparte steen. Op deze steen staat een gedicht in een chronogram voor het jaartal 1936.

Bijlage(n)

Open tekeningen_toren.jpg in nieuw window tekeningen_toren.jpg Open voorkant_kerk.jpg in nieuw window voorkant_kerk.jpg Open vanuit_oude_markstraat__oude_foto.jpg in nieuw window vanuit_oude_markstraat__oude_foto.jpg

16 maart 2007