GGD Midden Nederland


PERSBERICHT.....PERSBERICHT.....PERSBERICHT.....PERSBERICHT

16 maart 2007

De Wiekslag laat tweehonderd ballonnen in de lucht

Tweehonderd ballonnen met een wens voor iemand anders, zullen maandag 19 maart de skyline van Vianen bepalen. Basisschool de Wiekslag in Vianen laat deze ballonnen op en start daarmee 'De week van de Lentekriebels'. Deze actie maakt deel uit van een landelijke actie. Ruim 200 basisscholen in Nederland besteden in de week van 19 tot en met 23 maart extra aandacht aan relaties en seksualiteit in hun lesprogramma's van groep 1 tot en met 8.

Aandacht voor relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs is belangrijk. Edith Kuiper, projectleider Lentekriebels van de GGD Midden-Nederland,: "Kinderen worden via media als televisie en internet steeds vaker geconfronteerd met seks. Deze beelden zijn vaak eenzijdig, rolbevestigend en weinig gevoelsmatig. Daarom is het goed als we thuis en op school de juiste informatie er tegenover zetten. Ook is het belangrijk dat er aandacht is voor normen en waarden rondom relaties en seksualiteit. Kinderen leren hierdoor respect voor zichzelf en de ander te hebben. Kinderen leren vaardigheden die ze nodig hebben in het omgaan met elkaar. Op latere leeftijd zijn ze dan beter in staat keuzes te maken bij het aangaan van (seksuele) relaties."

De Wiekslag gaat tijdens de Lentekriebelsweek aan de slag met een pakket met daarin: een lesmap "Relaties & Seksualiteit" voor groep 1 t/m 8, foldermateriaal, posters, ballonnen, buttons en een draaiboek. Daarnaast zijn er ook theater- en poppenkastvoorstellingen voor de verschillende leeftijden. Theatergroep DNL legt groep 7 en 8 met een theatrale workshop uit dat zelfvertrouwen de basis is voor goede liefde. Met Valentino als presentator, geassisteerd door zijn amourettes, doen zij voor hoe je geweldig goed wordt in de liefde door 'in jezelf te geloven'. Ze spelen de bekende balkonscène van Julia met dit keer een onzekere, klungelige Romeo. Dit verhaal zou wel eens heel anders kunnen aflopen...
Dit is het tweede jaar dat de Week van de Lentekriebels op basisscholen draait. Deze week wordt het georganiseerd in samenwerking met het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ, GGD'en en basisscholen. Ook de lokale bibliotheken werken mee. Zij stellen een boekenpakket samen, dat scholen kunnen lenen.

Meer informatie: www.ggdmn.nl en www.nigz.nl

Tot het werkgebied van de GGD Midden-Nederland behoren: Abcoude, Breukelen, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, De Utrechtse Heuvelrug, Houten, IJsselstein, Loenen, Lopik, Maarssen, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Veenendaal, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.