Ingezonden persbericht


UNITED NATIONS DEVELOPMENT PROGRAMME - UNDP

P E R S B E R I C H T

TOPVOETBALLERS SCOREN TEGEN ARMOEDE

Ronaldo en Zidane captains in vriendschappelijke voetbalmatch voor VN

Geneve/Rotterdam, 18 maart 2007

Scoren tegen armoede. Dat is het doel van de vriendschappelijke voetbalinterland 'Match Against Poverty 2007' voor de Verenigde Naties morgenavond, maandag 19 maart in het Franse Marseille. Twee teams met internationale voetbaltoppers vragen zo aandacht voor de strijd tegen de armoede in de wereld. De teams worden aangevoerd door Ronaldo en Zinédine Zidane. De twee vedetten zijn ambassadeur van het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP.

De 'Match Against Poverty' wordt sinds 2003 ieder jaar gespeeld om de aandacht te vestigen op de strijd tegen de armoede in de wereld en op de Millennium Development Goals (Millenniumdoelen). Dit zijn acht concrete internationale afspraken uit 2000 om in de periode tot 2015 de armoede in de wereld te halveren, infectieziekten terug te dringen, en onderwijs, gezondheidszorg en de zorg voor het leefmilieu te verbeteren.

Naast Ronaldo en Zidanen nemen bekende spelers mee als Emerson, Waddle, Rivaldo, Dida en Ricardo Silva. De teams worden gecoacht door de Spanjaard Del Bosque en de Fransman Hidalgo. Hoofdscheidsrechter is de Italiaan Collina.

De vierde editie van deze VN-voetbalmatch wordt gesteund door de wereldvoetbalbond FIFA en vindt plaats in het Stade Vélodrome, thuisbasis van de Franse voetbalclub Olympique Marseille. De wedstrijd wordt mede gesponsord door Nike en Adidas.

De opbrengsten van de wedstrijd komen ten goede aan ontwikkelingsprojecten van UNDP in Azië, Afrika en Latijns Amerika.. Het geld van eerdere edities ging onder meer naar de ondersteuning van vrouwelijke ondernemers en naar sportfaciliteiten voor straatkinderen en achterstandgroepen.

Aan deze editie 'Match Against Poverty' doen dit keer geen Nederlanders mee.