Technische Universiteit Delft

Hogesnelheidsstations
28 februari 2007 door M&C

Promotie van dhr. J.J. Trip: "What makes a city? Planning for quality of place. The case of high-speed train station area redevelopment"

20 maart 2007 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer J.J. Trip | doctorandus in de sociale geografie, Nederland promotors | Prof.dr.ir. H. Priemus (TBM) en prof.dr. R.C. Kloosterman (U. van Amsterdam)

What makes a city? Planning for quality of place. The case of high-speed train station area redevelopment
Stedelijke kwaliteit wordt algemeen gezien als een steeds belangrijker factor van stedelijke concurrentiekracht. Niettemin bieden grootschalige stedelijke herontwikkelingsprojecten vanuit het perspectief van de gebruikers van het gebied vaak onvoldoende kwaliteit. Deze studie onderzoekt daarom de rol van stedelijke kwaliteit in grootschalige stedelijk herontwikkeling, aan de hand van Richard Florida's concept van de quality of place. In een aantal uitgebreide casestudies worden de prestigieuze projecten rond de stations van de hogesnelheidstrein in Amsterdam, Rotterdam en Lille. De studie biedt een analyse van de rol van stedelijke kwaliteit in deze projecten. Deze levert bovendien meer inzicht in de toepasbaarheid van het concept van de quality of place in de Nederlandse context. De studie bepleit tenslotte een opener en meer flexibel planproces dat is gebaseerd op een duidelijke langetermijnvisie op stedelijke kwaliteit.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 februari 2007