Gemeente Twenterand


Voorjaarsnota 2008: sociaal gezicht van Twenterand

Gemeenteraad beslist uiteindelijk over het voorstel van het college

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand presenteert de voorjaarsnota 2008. De voorjaarsnota wordt gebruikt om de begroting voor 2008 op te stellen. Het college heeft op deze agenda voornamelijk punten geplaatst die het perspectief van mensen in een achterstandsituatie kunnen verbeteren, bijvoorbeeld meer aandacht voor minimabeleid, regiotaxi, jeugdbeleid, sociale zekerheid en de Wet maatschappelijke ondersteuning. De voorjaarsnota gaat nu naar de gemeenteraad, zodat raadsleden hierover uiteindelijk een besluit kunnen nemen.

Collegeprogramma 2006 - 2010 "Twenterand werkt!"
Het collegeprogramma is leidraad geweest voor het opstellen van de voorjaarsnota: "Nadat in de vorige collegeperiode de nadruk heeft gelegen op de harde sector, zal het college in de komende collegeperiode meer prioriteit geven aan de sociaal zwakkeren, onderwijshuisvesting, inrichting van sportvelden en jeugdbeleid, met name verslavingszorg en het opzetten van netwerken hiervoor en het opzetten van projecten voor jeugdwerkstimulering."

Voorrang aan verbetering leefsituatie en deelname samenleving Omdat er niet voldoende geld is om de volledige wensenlijst van het college komend jaar uit te voeren, stelt het college voor om voorrang te geven aan de wensen die gericht zijn op het verbeteren van mensen met weinig perspectief op deelname aan de samenleving en het verbeteren van de leefsituatie van mensen met problemen. Uiteraard moet wel rekening worden gehouden met reeds aangegane verplichtingen.

Wat wil het college in 2008 oppakken?
Het college stelt de gemeenteraad voor om in 2008 in ieder geval minimabeleid op te stellen en uit te voeren en de sociale component uit het Kernontwikkelingsplan Westerhaar-Vriezenveensewijk op te pakken. Ook de opstart van mantelzorgondersteuning, onderzoek volwasseneneducatie en de aanpak in de keten rond jeugd en gezin in relatie tot veiligheidsaspecten als huiselijk geweld, middelengebruik , en ernstige problemen door gedragsstoornissen wil het college komend jaar de nodige aandacht geven. Uit de lijst grote projecten stelt het college voor nieuwbouw scholen Weemelanden en basissportaccommodaties buitensport uit te voeren.

Om de begroting sluitend te krijgen moeten keuzes gemaakt worden. Daarom doet het college dit voorstel. Andere beleidsplannen en projecten worden na 2008 gefaseerd opgepakt en uitgevoerd.

Behandeling door de gemeenteraad
De gemeenteraad organiseert op 20 maart a.s. een hoorzitting over de voorjaarsnota 2008. Op 17 april a.s. wordt de voorjaarsnota door de raad behandeld. De procedures en tijdsplanning hiervoor worden in Gemeentecontact gepubliceerd.