Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 7 maart 2007

lezing over thanatopraxie ('balsemen')

Zittend achter bureau worden opgebaard

'BALSEMEN' OOK VOOR GEWONE STERVELINGEN?

Op dinsdag 20 maart houdt Yarden Crematorium en Begraafplaats Nieuw Eykenduynen, Kamperfoeliestraat 2-a in Den Haag, een lezing over thanatopraxie ('balsemen'). De presentatie duurt van 19.30 tot 21.45 uur. Thanatopraxie is een behandeling die het ontbindingsproces tijdelijk - zo'n tien dagen - vertraagt en het besmettingsgevaar doet wijken. De behandeling is mogelijk in alle ons omringende landen. In Nederland wordt deze waarschijnlijk per 2008 wettelijk toegestaan. Spreker Bas de Leng legt het verschil met echt balsemen uit en toont materialen die bij de methode worden gebruikt. Ook gaat hij in op de 'voordelen' ten opzichte van koelen.

Facelift
Bas de Leng is in Frankrijk opgeleid als erkend thanatopracteur en was lid van het 'Tsunami-team' dat in Thailand lijkenidentificatie op zich nam. Bas de Leng: 'Ik zal ook ingaan op de mogelijkheden van thanatopraxie in Amerika. Zo kan een overledene een 'facelift' krijgen waardoor iemand er 10 tot 20 jaar jonger uitziet. Of iemand kan zittend achter z'n bureau worden opgebaard. Maar willen we dat wel? Terwijl balsemen is voorbehouden aan leden van het Koninklijk Huis en mensen die in het buitenland begraven willen worden, is het alternatief er wellicht binnenkort voor gewone stervelingen.'

Reserveren
Alexandra Howard namens Yarden: 'We proberen het thema dood en uitvaart vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Thanatopraxie is een dienstverlening die mogelijk in 2008 ook in Nederland mogelijk wordt. Een avond over dit onderwerp heeft daarmee een voorlichtingsfunctie.' Yarden Crematorium en Begraafplaats Nieuw Eykenduynen is vanaf 19.00 uur geopend en de lezing vangt aan om 19.30 uur. De toegang is vrij, maar reserveren is noodzakelijk: telefoon 070 325 8396 of cre.nieuweykenduynen@yarden.nl.


---


---

-----------------------------------------------


Ingezonden persbericht