Vereniging Milieudefensie

Uitnodiging voor de pers

Presentatie beleidsvoorstellen voor een duurzame veehouderij

'Boeren met toekomst'

Amsterdam, 12 maart 2007 --- Op dinsdagmiddag 20 maart presenteren Milieudefensie en haar jongerenorganisatie Jongeren Milieu Actief de notitie 'Boeren met toekomst'. De notitie beoogt een geleidelijke hervorming van de bio-industrie tot een milieu- en diervriendelijke veehouderij waarin boeren een redelijk inkomen kunnen verdienen. De voorstellen zijn de basis voor de behandeling van het burgerinitiatief Stop Fout Vlees door de Tweede Kamer.

'Boeren met toekomst' stelt dat boeren bij ongewijzigd beleid, dus met verdergaande schaalvergroting en industrialisatie, uiteindelijk het loodje leggen en dat dierenwelzijn en milieu daar weinig of niets mee opschieten. De plannen van Milieudefensie bieden boeren wel een toekomst. En die toekomst pakt bovendien beter uit voor het milieu en de dieren.

Wie: Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief (JMA). Wat: Presentatie 'Boeren met toekomst': beleidsvoorstellen voor een duurzame veehouderij. Waar: Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag. Wanneer: Dinsdag 20 februari van 13.15 ­ 14.00 uur. Meer info: www.stopfoutvlees.nl of www.milieudefensie.nl/landbouw

Milieudefensie en JMA zijn half september vorig jaar het burgerinitiatief Stop Fout Vlees gestart. Het burgerinitiatief is op 13 februari ingediend bij de commissie Verzoekschriften en Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer en wordt ondersteund door 107.000 Nederlanders. Deze mensen vragen de politiek om te kiezen voor een veehouderij zonder dierenleed, zonder milieuvervuiling en zonder import van veevoersoja die ten koste gaat van tropische bossen. Met een burgerinitiatief kunnen minimaal 40.000 mensen samen een voorstel op de agenda van de Tweede Kamer zetten. Alle kamerleden moeten dan stemmen over het voorstel.