Gemeente Geldrop-Mierlo


Belastingen

DIVERSE VERKEERSACTIES IN GEMEENTE

Op 20 maart is in Geldrop weer de jaarlijkse fietsenkeuring voor de hoogste klassen van de basisschool. Tegelijk vindt een actie plaats over de Dode Hoek bij vrachtwagens. Het gaat om acties in het kader van het Brabants Verkeersveiligheids Label (BVL), een project dat is bedoeld om de verkeersveiligheid van leerlingen te vergroten. In april volgen de theorie en praktijk verkeersexamens.

BVL
Het Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL) is een parapluproject waarbij scholen zich, samen met de gemeente, politie en andere verkeersveiligheidsinstanties, inzetten voor de verkeersveiligheid van hun leerlingen. Zo krijgt het verkeersonderwijs een impuls en is er extra aandacht voor veilige schoolroutes en een veilige schoolomgeving. Ook de ouders van de leerlingen betrekken we zoveel mogelijk bij het project. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hun verkeersgedrag, vooral bij het halen en brengen van de kinderen, een belangrijke rol speelt bij de verkeersveiligheid rondom de scholen. Alle scholen in onze gemeente hebben het label intussen behaald. Om het label te behouden moeten de scholen echter actief bezig blijven met het verkeer zowel in theorie als praktijk.

FIETSENKEURING
Ter bevordering van de verkeersveiligheid van de leerlingen, houden we in Geldrop de jaarlijkse fietsenkeuring. Dit gebeurt op dinsdag 20 maart aanstaande, in samenwerking met de politie, de vrijwillige brandweer, Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en de Geldropse fietsenhandelaren Van Lieshout en Vermeulen. De keuring is bedoeld voor alle leerlingen van de groepen 7 en 8 en worden uitgevoerd op het parkeerterrein van voetbalvereniging Braakhuizen. Bij de keuring besteden we dit jaar extra aandacht aan de verlichting. Fietsen die aan alle eisen voldoen en ook een goede verlichting hebben, krijgen een OK-sticker. Onder de leerlingen van deze fietsen verloten we na afloop een aantal prijsjes die de fietsenhandelaren en de gemeente beschikbaar stellen. Fietsen die niet voldoen, moeten binnen een week alsnog in orde worden gebracht. Anders mogen de kinderen niet deelnamen aan de verkeersexamens.

DODE HOEK
Tegelijkertijd met de keuring houden we een actie over de zogenaamde `dode hoek' bij vrachtwagens. We stellen daarvoor een aantal legertrucks op het parkeerterrein op. Ook komt er een grote truck van de DAF en de veegwagen van de gemeente. De kinderen zullen zelf kunnen ervaren hoe moeilijk het is om vanuit een vrachtwagen fietsers goed in de gaten te houden. Zij krijgen ook uitleg hoe zij zich als fietser het beste kunnen gedragen in de nabijheid van vrachtwagens.